Pápa

2016.02.18. 19:33

Kerülje el a Szent István utat! - Készül az új áteresz

Pápa - Március végére egy 48 millió forintos beruházás révén elkészül a Szent István úti új áteresz. A munkálatok idejére az érintett útszakaszt lezárták, a forgalmat más irányba terelték.

Polgár Bettina

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, miután a 2014-es esztendő végén a korábbi áteresz szerkezete a csapadékos időjárás miatt nagy mértékben megrongálódott, ideiglenes helyreállítással biztosították a közlekedés folytonosságát. - A burkolat rekonstrukciója ekkor még nem történt meg, mivel arra vártunk, hogy a szakemberek végezzenek a tervekkel, és újjá tudjuk építeni ezt az átereszt. Ehhez időközben vis major alapból 25 millió forint támogatást kapott a város, 23 millió forintot pedig saját forrásból tettünk hozzá, így az áteresz összesen 48 millió forintból készül el - adott tájékoztatást Áldozó Tamás. Mint mondta, az építései terület a város közlekedési szerkezete szempontjából egy rendkívül kényes helyen fekszik, ami nehézséget jelentett. A Szent István úton ugyanis jellemzően nagy volt napközben az átmenő forgalom, ezért a munkák idejére a közlekedést itt lezárták, és más irányba terelték a közúti közlekedést.

Vörös László, a kivitelezést végző cég vezérigazgatója hozzátette, február elején a közlekedési táblák elhelyezését és a forgalom elterelését a munkaterület körülhatárolása követte. - A gépjárműforgalom azóta is gond nélkül bonyolódik az érintett szakasz elkerülésére kijelölt utakon, a kerékpárosok és gyalogosok azonban sajnos nem hajlandóak tudomást venni a kerítésről, folyamatosan megbontják azt, és bejönnek a munkaterületre, ami rendkívül balesetveszélyes - figyelmeztetett Vörös László. - Megbontottuk a Szent István utca burkolatát, és megvizsgáltuk a régi áteresz ép részeit. A korábbi szerkezet régészeti szempontból is értékes, ezért a munkálatokat figyelemmel kíséri egy régész, az ő engedélyét követően kezdhettük meg a konkrét munkát. Emellett fontos volt az Esterházy-kastély kerítésének megóvása, mivel a bontás során kiderült, hogy ez a régi boltíveken áll, így ideiglenes dúcolást is el kellett végeznünk - adott áttekintést a munkálatokról a vezérigazgató. - Az esőnapok kivételével folyamatos volt a munkavégzés ezen a területen. Az elmúlt időszakban lefektettünk tíz méter hosszú vezetéket, és itt már kivettük a régi vezetékszakaszt is. Ezt addig folytatjuk, míg el nem érünk az Erzsébet-liget támfaláig. Azután lelassul majd a munka üteme: egyrészt vissza kell töltenünk a munkagödröt, úgy, hogy az később ne sülylyedjen meg, másrészt pedig meg kell erősítenünk a támfalat az Erzsébet-liget felől is - hangsúlyozta Vörös László.

Hozzáfűzte, a munka befejezésének szerződés szerinti dátuma március végére esik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!