Pápa

2015.10.07. 18:24

Hallássérülése ellenére Marianna rendszeresen színpadra áll

Pápa - Jeltáncos előadásáért újabb elismerésben részesült Kardos Marianna a fogyatékkal élő emberek és barátaik országos kulturális fesztiválján.

Polgár Bettina

Kardos Marianna hallássérültként tizenkét éve állandó résztvevője a fesztiválnak. A Balatonfűzfőn minden esztendőben megrendezett országos eseményen kezdetben saját maga által írt novellákkal és versekkel indult, majd áttért a modern táncra, az utóbbi években pedig érzelemgazdag jeltáncával kápráztatta el a közönséget. – Öt évvel ezelőtt önállóan kezdtem el jelnyelvet tanulni. A szöveg nehézségétől függően körülbelül néhány hétbe telik egy-egy jeltáncos előadás elsajátítása, melyet ezáltal a siketek és nagyothallók is megértenek – nyilatkozta a Naplónak Kardos Marianna. A fiatal pápai lány színpadra lépett már több környékbeli városban egyéni és csoportos produkcióval is. A koreográfiában, illetve a zeneválasztásban édesanyja van segítségére, akárcsak a fellépőruha megtervezésében.

– Mariannát érdekli a képzőművészet, szeret varrni és hímezni, saját kezűleg készíti el a színpadi szerepléshez szükséges ruháit is – árulta el mosolyogva Nagyné Bakos Mariann, a büszke édesanya. Mint mondta, lánya szívhez szóló előadásai mindig megérintik a közönséget, a jeltáncos produkciók pedig több alkalommal is könnyeket csaltak már a publikum tagjainak szemébe. Marianna ebben az évben Kovács Kati Édes kisfiam című dalának jeltáncos feldolgozásával kápráztatta el a nagyérdeműt Balatonfűzfőn, mely előadásáért elismerő oklevélben részesült. – Ezekre a rendezvényekre az egészséges embereknek is érdemes lenne ellátogatniuk, hogy megtapasztalják a fogyatékkal élő személyek által közvetített értékeket. Úgy gondolom, önmagában már az is nagyon becsülendő, ha valaki sérülten kiáll a színpadra és megmutatja tudását a közönségnek – hangsúlyozta a büszke édesanya.

Nagyné Bakos Mariann és Kardos Marianna. Ezúttal is nagy sikert aratott a hallássérült lány jeltánca (fotó: Vallner Bettina)

Marianna pedig hallássérülése, valamint egyensúlyzavara ellenére rendületlen kitartással és példaértékű akaraterővel folytatja tovább a színpadi szerepléseket. Elárulta: jelenleg Máté Péter Azért vannak a jó barátok című slágerén, illetve Koncz Zsuzsa Ahogy lesz, úgy lesz című dalán dolgozik, melyeket hamarosan közönség előtt is előad. – Szeretném felhívni a figyelmet a fogyatékkal élő emberekre, emellett pedig az előadásaimmal igyekszem megköszönni a mindazt a bátorítást és támogatást, amit az évek során a szüleimtől kaptam – emelte ki a fiatal lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!