Pápa

2014.09.08. 19:30

Húszmilliárd forintos fejlesztés a pápai repülőtéren

A pápai repülőteret Magyarország jelentősen fejleszti, a NATO pedig bázisrepülőtérként veszi majd igénybe.

Kovács Erika

Mindez tíz és húszmilliárd forint közötti összegű beruházást jelent majd - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a Napló érdeklődésére hétfőn, akinek egy hétvégi balatonkenesei programon tettük fel kérdéseinket.

- Orbán Viktor miniszterelnök a minapi NATO csúcsot követően bejelentette, növelik a katonai kiadásokat. Mit jelent ez a gyakorlatban, mekkora lesz így a várható éves büdzsé, mik a fejlesztési prioritások?

- Magyarország már 2012-ben döntött arról, hogy 2016-tól a GDP 0,1 százalékával emeli a védelmi költségvetését, mindezt kormányhatározatban is rögzítettük. Ha a Parlament is hozzájárul, akkor ezt gyorsabban fogjuk megtenni.

- A napokban szó esett a pápai repülőtérről. Mit jelent a pápai repülőtér számára, hogy NATO bázisrepülőtérként funkcionál?

- A pápai repülőteret Magyarország jelentősen fejleszti, a NATO pedig bázisrepülőtérként veszi majd igénybe, hogy a szervezet bármilyen váratlanul keletkező kihívásra a korábbinál sokkal gyorsabban tudjon reagálni. Mindez tíz és húszmilliárd forint közötti összegű beruházást jelent majd.

- A Magyar Nemzet azt írta, hogy a Baltikumba még az ősszel száz magyar katona mehet egy NATO-hadgyakorlat keretében, az Oroszország miatt veszélyeztetettnek vélt régió megerősítésére. A NATO-csúcsot követően született-e ezzel kapcsolatban döntés?

- Idén ősszel egy magyar lövészszázad indul hadgyakorlatra a Baltikumba. Fontos megjegyezni, hogy hazánk szempontjából egy sikeres NATO csúcstalálkozón vagyunk túl, hiszen döntés született arról, hogy a NATO megerősíti térségünk, így hazánk biztonságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!