Otthon

2016.10.23. 17:55

Bárki használhatja a szaunát - Még mindig sok téves információ kering az izzasztó élvezetekről, ezeket oszlatjuk el

Körkép - A szaunázás nem valami modern hóbort, hagyománya már több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Jótékony élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek, persze csak akkor, ha betartjuk a szabályokat.

Vadas Krisztina

A legrégebbi leírások a szaunázásról a skandináv népek majdnem ezeréves írásos emlékeiben lelhetők fel. Emellett komoly jelentősége volt az indián népeknél (gödörfürdő vagy izzasztósátor formájában), valamint a török és görög népek életében egyaránt.

A szauna Magyarországon leginkább két formában terjedt el: a finn és az infraszauna tartozik a legnépszerűbbek közé. A tepidarium, a laconicum, a caldarium vagy éppen a török fürdő már kevésbé ismertek.

A szaunázás jótékony hatását már többször bizonyították, mégis sok tévhit él még mindig az emberekben. A leggyakoribb, hogy a szaunázás nem mindenkinek ajánlott. A modern technika és a régi korok bölcsességének ötvözése ma már lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja azt az izzadási formát, amellyel biztonságosan élvezheti a szaunázás jótékony hatásait az egészségesebb életért.

Hogy segítsünk eldönteni, melyik lenne a legjobb választás, bemutatjuk a finn és az infraszauna tulajdonságait és működését.

A szaunamesterre bátran rábízhatjuk magunkat, nyugodtan üljünk be egy szeánszra!
Fotó: VN-archív

FINN SZAUNA

A finn szauna levegőjét általában 90-100 Celsius-fokra hevítik fel, a kabinban eltölthető időt 12-15 percben maximalizálják a szakértők. Eközben a páratartalom hat és tizenöt százalék között mozog. A finn szauna használatát naponta maximum két-három alkalommal javasolják.

A finn szaunában a levegő először a bőrt melegíti fel, ez serkenti a szervezetünk hőszabályozó rendszerét, ezáltal megindul az izzadás. Ennek hatására a bőrfelületen összegyűlt szennyeződések kiválnak, majd a test salakanyagai is távoznak az izzadási folyamat segítségével. A rendszeres szaunázás fokozza szervezetünk ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, edzésben tartja a szívünket, és ezzel jótékony hatással van a vérnyomásra is.

A finn szaunázás előtt mindig zuhanyozzunk le. A lábunkat melegítsük elő, hogy könnyebben izzadjunk. A szaunázás után nemcsak a hideg zuhany vagy a merülőfürdő ajánlott, hanem néhány perc a friss levegőn is jóleshet. Ha egymás után szeretnénk többször befeküdni, minimum 10-12 perc pihenőidő szükséges a melegedési ciklusok között.

INFRASZAUNA

Az infraszaunát csak 45-75 Celsius-fokra melegítik, így ebben akár 30-60 percet is eltölthetünk. A páratartalom viszont itt magasabb: 40-50 százalék körül van a levegőben. Az infraszaunát maximum két alkalommal használhatjuk egy nap.

Ez a típusú szauna meghatározott hullámhosszúságú sugarat bocsát ki, amely a bőrön áthatolva szinte veszteség nélkül jut el egészen a belső szervekig. Működése a mikrohullámú sütőhöz hasonló; az útjába kerülő emberi testet belülről kifelé felmelegíti. Egészségmegőrző hatása mellett fontos a gyógyító hatása: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vérkeringést serkentő, salaktalanító és immunrendszert erősítő. Használata után mindig gondoskodjunk a folyadék-utánpótlásról! A szaunázások között ne csak magunkat frissítsük fel, hanem a kabint is szellőztessük át! Tusolás vagy merülés után pedig töröljük magunkat szárazra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!