Otthon

2012.01.24. 14:39

Trükkös tükrök tágítják a tereket

Címkék#tükör

A tükrök a lakásban nemcsak praktikusak, hanem esztétikusak is. Amellett, hogy dekoratívak, helynövelő hatásuk is van.

Tóth B. Zsuzsa

Érdemes a vásárlás előtt eldönteni, hogy melyik szempont a fontosabb számunkra. A tükrök a lakás minden helyiségében jó szolgálatot tehetnek, ha kellőképpen helyezzük el azokat. Például a fürdőszobában a funkció mellett a dekorálás is fontos. A mosdó felett mindenképpen praktikus az elhelyezése, de kerülhet még a csempézett falba ragasztva szegélycsempével, sőt tükörcsempét is választhatunk, akár több színben. A tisztítás miatt inkább olyan helyre javasolható, ahol nem éri víz.

Díszíthetjük a tükröt szolidan gravírozással vagy homokfúvással, akárcsak a lakás többi helyiségében levő tükröket. Az antik stílusú berendezésekhez illik a fakerettel keretezett tükör. A keret illeszkedhet a lakásban lévő festmények, dísztárgyak kereteivel, faanyagaival.

Amennyiben egy helyiségben több tükröt is elhelyezünk, ügyelni kell rá, hogy azok mérete vagy egyezzen, vagy arányaiban ne üssön el egymástól. A tükrök azonos vagy egymáshoz illő kerete és praktikus megvilágítása szintén nem elhanyagolható.

Vidám hatást kelt egyforma vagy akár különféle sugarú körtükrök egymáshoz közeli elhelyezése a falon, mondjuk a nappaliban. Sok lakásban láthatók a hullámos vonalú, egész alakot mutató tükrök, például az előszobában. Ott a lakásból való kilépés előtt vethetünk külsőnkre egy utolsó pillantást, amellett akár a teret is növelhetjük vele optikailag.

A gardróbszoba vagy gardróbszekrény elképzelhetetlen tükör nélkül, akárcsak a sminkasztalka. Itt fontos a jó megvilágítás is. Ha nincs helyünk egy különálló darab elhelyezésére, akkor a szekrényajtók belső felére mindenképpen tegyünk belőle.

Amikor kisgyermek van a családban, praktikus, ha az édesanya a konyhából egy tükör segítségével rálát a nappaliban játszó picire. Régi darabnál ne tartson vissza bennünket, ha a szép keretben kopott az üveg, hiszen kicserélhető. Fordított esetben a keretet akár saját magunk lefesthetjük, akár olyan színre, amely illeszkedik a lakásba. Egy szép keretben a tükör önálló műalkotásként funkcionál. Sok esetben helyettesíthet egy képet is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!