2010.12.27. 17:45
Ezentúl bab helyett gesztenyével főzünk
Veszprém - Nincs több babbal dúsított fagyasztott gesztenyepüré: a Vidékfejlesztési Minisztérium megpróbálja kiszorítani a rossz minőségű termékeket a piacról.
Az üzletekben sokszor kapni olyan gesztenyepürét, aminek nagyobb része főtt bab és csak kevés valódi gesztenye van benne. Ezentúl, ha a gyártó a termékét gyorsfagyasztott gesztenyemasszának vagy gyorsfagyasztott gesztenyepürének nevezi, akkor a Magyar élelmiszerkönyv második kötetében helyet kapó irányelvben foglalt feltételeknek kell hogy megfeleljen.
Ez a termékleírás meghatározza az elsődleges és egyéb összetevőket, az érzékszervi és fizikai-kémiai jellemzőket, valamint az előállítás folyamatát. Míg a gesztenyemassza csak egyneműsített gesztenyéből készülhet, a gesztenyepüré az egyneműsített gesztenyén kívül cukrot és ízesítőanyagokat is tartalmazhat. Ha pedig a terméket édesítőszerrel állítja elő a feldolgozó, akkor a gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel feliratot kell a csomagoláson feltüntetnie.
A laboratóriumi vizsgálatok szerint a hamisítás ténye három kémiai-fizikai paraméter egyidejű mérésével egyér- telműen megállapítható, így ezek a kritériumok is bekerültek az élelmiszerkönyvi előírásba.
Magyarországon jelenleg mindössze egy 1979-es szabvány rendelkezik nem kötelező jelleggel a gesztenyekészítményekről, ezért gondolta a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy a Magyar élelmiszerkönyv legújabb módosításával egy időben a gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények háza táján is rendet tesz, áll a tárca közleményében. A rendelet december 15-én lépett hatályba.