Közel-keleti konfliktus

4 órája

Izrael likvidálta Bejrútban a Hezbollah logisztikai főnökét – frissül

Az izraeli–palesztin háború 366. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák razziát tartottak a Qalandiya menekülttáborban, Kelet-Jeruzsálemtől északra 2024. október 7-én

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Issam Rimawi

Cikkünk frissül!

Helyettes vezetője szerint a Hezbollah túltette magát az izraeli csapásokon

A Hezbollah már túllépett az Izrael által okozott "fájdalmas csapásokon" - jelentette ki kedden Naim Kasszem sejk, a libanoni síita szervezet főtitkár-helyettese.

Kasszem az Iránból támogatott Hezbollah és Izrael közötti fegyveres konfliktust olyan háborúhoz hasonlította, amely arról szól, hogy melyik fél sírja el magát előbb, és szerinte nem a Hezbollah lesz az. Hozzáfűzte: a szervezet egy évnyi harc után is megőrizte képességeit.

Az izraeli hadsereg kedden tudtatta, hogy légiereje bejrúti támadásában az előző este likvidálta Szuhail Husszein Husszeinit, a síita milícia logisztikai főnökét, főhadiszállásának vezetőjét. Ez a katonai központ a felelős egyebek között a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah, valamint a fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között.

Mindeközben Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter kedden megtorlást ígérve óva intette Izraelt attól, hogy bármilyen támadást indítson az iszlám köztársaság ellen, válaszul a zsidó állam ellen egy héttel ezelőtt indított nagyszabású iráni rakétatámadásra.

Aragcsi a nap folyamán Szaúd-Arábiába repül, majd további más Öböl-menti, az iráni-izraeli konfliktusban semlegességet hirdető és szintén jelentős energiaexportőrként számon tartott országba is ellátogat, hogy a közel-keleti válságról értekezzenek.

"Folytatódik a párbeszéd a térségbeli fejleményekről annak érdekében, hogy megakadályozzuk a cionista rezsim Libanonban elkövetett szégyentelen bűntetteit, amelyek a gázai bűntettek folytatását jelentik(…) Arra törekszünk, hogy a régió országai együtt lépjenek fel a brutális libanoni támadások leállításáért" - fogalmazott az iráni állami médiában az tárcavezető.

Izrael kiterjesztette a szárazföldi hadműveleteket Libanon délnyugati részére

Kiterjesztették a Libanon délnyugati részén fekvő falvakra a "korlátozott szárazföldi hadműveletet" a negyedik hadosztály térségbe vezénylésével - közölte az izraeli hadsereg (IDF) kedden.

A Libanonban bevetett negyedik, 146-os hadosztály, mely részben tartalékosokból áll, megkezdte működését "a Hezbollah terrorista célpontjai és infrastruktúrái ellen" 

- áll az IDF közleményében.

Az IDF libanoni szárazföldi hadjárata egyelőre nem terjed ki az ország belső területeire, hanem a határkerítés közelében fekvő azon további falvakban tevékenykednek, ahol korábban még nem volt jelen a hadsereg.

Előzőleg hétfőn újabb nyugat-galileai településeket nyilvánítottak Izraelben zárt katonai területté. Ezek közé tartozik Ros Hanikra, Izrael legészakibb falva a földközi tenger partján, s a szomszédos Slomi falu, Hanita és Adamit kibuc, valmint Arab al-Aramsa falu. Ezekre a helyekre civilek nem léphetnek be.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a szárazföldi hadművelet jelenleg az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet határhoz közeli falvakban található erődítményeire összpontosít.

Ezek fenyegetést jelentenek az Izrael északi részén található településekre, s a hadjárat célja az ezekből a településekből evakuált izraeliek visszajuttatása otthonaikba. Az IDF közölte, hogy a szárazföldi hadműveletet légi és tüzérségi csapásokkal kísérték.

Jelenleg négy hadosztály harcol Dél-Libanonban, a 98. - amely ejtőernyős és kommandós egységekből áll, a 36. hadosztály, amely elit szárazföldi csapatokat egyesít, és a 188. mely a hadműveletek második napján csatlakozott hozzá. Hétfőn négyre nőtt a 91. hadosztállyal a számuk. Eddig összesen 11 dandárt vetettek be ezen a fronton, melyek közül hat tartalékosokból áll.

Az IDF bejelentette, hogy megöltek húsz palesztin terroristát Dzsabalija menekülttábor közelében, a Gázai övezet északi részén. Az elmúlt 24 órában a Gázai övezet több mint 70 célpontját támadták a levegőből, és felszámoltak többek közt egy fegyverekkel teli raktárat.

Az IDF közlése szerint az utóbbi napokban végeztek három, a tavaly október 7-i mészárlásban részt vevő terroristával is. Szeptember 30-án Muhammad Rafaival, aki Kfar Gaza és Nahal Oz kibucban volt részese az öldöklésnek, valamint az Izrael területének megtámadásában szintén szerepet vállaló Muhammad Zenont és Basszel Aharst is megölték a harcokban.

Hamász-vezető: főnixmadárként fog feltámadni a palesztin szervezet

"Főnixmadárként fog feltámadni hamvaiból" a Hamász a palesztin iszlamista szervezet egyik befolyásos vezetője, Háled Mesaal szerint.

A Reuters hírügynökségnek adott, kedden közzétett interjúban Mesaal azt állította, hogy a Hamász újra fel fog emelkedni az izraeli hadsereggel szemben a Gázai övezetben elszenvedett veszteségei ellenére. A szervezet továbbra is toboroz új tagokat, és folytatja saját fegyvereinek előállítását 

- tette hozzá.

"A palesztinok történelme ciklusokból áll. Átmegyünk egy-egy szakaszon, mártírokat veszítünk, és elveszítjük katonai képességeink egy részét is, de aztán a palesztin lélek újra feltámad, mint a főnixmadár" - mondta Mesaal.

A Hamász-vezető szerint a szervezet ma is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre izraeli katonák ellen. "Elveszítettük a fegyvereink és lőszereink egy részét, de a Hamász továbbra is toboroz fiatalokat, és maga állítja elő fegyvereinek és lőszereinek egy jelentős hányadát" - fejtette ki.

Háled Mesaal 1996 és 2017 között volt a Hamász politikai vezetője, de máig befolyásos szerepet tölt be a szervezet életében. Az emigrációban élő Mesaal az egyike annak a hat Hamász-vezetőnek, aki ellen terrorizmus címén vádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a 2023. október 7-i Izrael elleni terrortámadás miatt, amely során palesztin fegyveresek 1200 embert megöltek és 250 túszt Gázába hurcoltak.

Az izraeli hadsereg erre válaszul indított katonai hadműveletet a Gázai övezet ellen, ahol a helyi hatóságok szerint már a 42 ezret is meghaladja a palesztin halálos áldozatok száma.

Izrael azt állítja, a Hamász már nem működik jól szervezett katonai struktúraként, tevékenységét gerillaharcra sikerült visszaszorítani. Az izraeli hatóságok szerint a palesztin áldozatok legkevesebb harmada - nagyjából 17 ezer ember - a Hamász harcosa volt. A Gázai övezeti harcokban mintegy 350 izraeli katona halt meg.

Mesaal az interjúban azt mondta: nem lát lehetőséget a békére mindaddig, amíg Benjámin Netanjahu van kormányon Izraelben.

"Amíg az (izraeli) megszállás fennáll, addig a Közel-Kelet időzített bomba marad" - jelentette ki Háled Mesaal.

Törökország szerdán tengeri úton menekíti ki állampolgárait Libanonból

A török haditengerészet hajói szerdán tengeri úton menekítik ki azokat a törököket, akik kérelmezték Libanon elhagyását - közölte kedden a török külügyminisztérium.

A két, mintegy kétezer utas befogadására alkalmas hajó, várhatóan kedden indul Bejrútba

- derült ki a tárca közleményéből.

A tájékoztatás szerint a művelet szükség esetén a következő napokban is folytatódik, hozzátéve, hogy a menekítést végző hajók humanitárius segélyt is szállítanak majd Libanonba.

A külügyminisztérium egyik forrása elmondta, hogy mintegy 2500 török állampolgár kérte az evakuálást Libanonból, de az ellenőrzések után megállapították, hogy a hajók 2000 fős befogadóképessége elegendő lesz.

A haditengerészet hajói kedden indulnak útnak Mersinből - tette hozzá a nyilatkozó forrás.

Törökország korábban közölte, hogy mintegy 20 országgal együtt dolgozik a külföldiek Törökországon keresztül történő esetleges evakuálásának előkészítésén. A múlt héten több száz, különböző nemzetiségű ember érkezett Törökországba Libanonból egy kereskedelmi komppal.

Izrael likvidálta Bejrútban a Hezbollah logisztikai főnökét

Hétfő este megölték Bejrútban az Iránból támogatott síita milícia, a Hezbollah logisztikai főnökét, Szuhail Husszein Husszeinit 

– tudatta az izraeli hadsereg (IDF) kedd reggel.

A légierő bejrúti támadásában ölte meg a Hezbollah főhadiszállásának vezetőjét. Ez a parancsnokság a Hezbollah logisztikai egysége, amely a többi között a költségvetéssel és az alakulatok megszervezésével foglalkozik. Ez a katonai központ a felelős a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah között, valamint a fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között. Ők készítik a szervezet költségvetését, és ők irányítják a logisztikai feladatokat.

Az IDF azt is közölte, hogy a Hezbollah precíziós rakéták gyártásával, valamint fegyverek tárolásával és szállításával foglalkozó kutató-fejlesztő egysége is ezen főhadiszállás alá tartozik.

Az IDF kedd reggel bejelentette, hogy egy negyedik hadosztály is csatlakozott a dél-libanoni szárazföldi korlátozott hadműveletekhez.

Izrael északi, a libanoni határhoz közelebb fekvő részein, Galileában éjszaka és kedd reggel is folytatódtak a Hezbollah rakétatámadásai. A hadsereg jelentése szerint hétfőn 190 rakétát indítottak Libanonból Izrael ellen. Emellett Jemenből és a Gázai övezetből is lőttek rakétákat az ország területére.

Az Hamász iszlamista terrorszervezet háborút kirobbantó támadásának hétfői, első évfordulóján több alkalommal szinte az egész izraeli lakosság óvóhelyre kényszerült. Éjjel negyed tizenkettőkor indítottak utoljára az ország központi, Tel-Aviv körüli részeit is elérő rakétákat, melyeket a légvédelem elfogott.

A Hezbollah jelentkezett a támadások elkövetőjeként, s bejelentette, hogy azokkal a katonai elhárítás 8200-as egységének laktanyáját célozták meg Glilitben, Tel-Avivtól északra.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában