Diplomácia

2024.04.19. 10:49

A miniszterelnök a svájci államfővel tárgyalt

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról, valamint a svájci–magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Viola Amherd svájci elnököt (b) a Karmelita kolostorban 2024. április 19-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Svájc örömmel tekint az uniós magyar soros elnökség elé, és kész a legszorosabb együttműködésre a fél éves közös munka során – mondta a svájci elnök. Tárgyaltak gazdasági kérdésekről is, majd a világban egyre súlyosabbá váló háborús konfliktusok ügyét tekintették át.

ORBÁN Balázs; HAVASI Bertalan; AMHERD, Viola; ORBÁN Viktor; CZUKOR József
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) megbeszélést folytat Viola Amherd svájci elnökkel (b2) a Karmelita kolostorban 2024. április 19-én. Orbán Viktor mellett Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (j5), Czukor József, Magyarország svájci nagykövete (j4) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j3)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Orbán Viktor és Viola Amherd szerint az izraeli–palesztin feszültséget hűteni kell, és a deeszkaláció érdekében kell dolgozni.

A svájci elnök az ukrajnai háború kapcsán bemutatta a júniusban Svájcban megtartandó békekonferenciával kapcsolatos elképzeléseit.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország minden békekezdeményezést támogat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a béketárgyalásokat azonnali tűzszünetnek kell megelőznie.

Svájcnak és Magyarországnak egyformán fontos a nemzeti szuverenitás

A nemzeti szuverenitás Svájcnak és Magyarországnak egyformán fontos, sarkalatos kérdés – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök pénteken a Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A köztársasági elnök elmondta: a megbeszélésen négy „tematikus prioritásban” is egyetértettek, így a fenntartható béke megteremtése, a polgári lakosság védelme, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa hatékonyságának növelése és az éghajlati biztonság kezelése kérdésében.

A kapcsolatok erősítésében fontos összekötő kapcsot jelentenek a Svájcban élő magyarok, akik saját identitásuk aktív ápolása révén is gazdagítják a többségi társadalmat – mutatott rá Sulyok Tamás.

Emlékeztetett: a Svájci Államközösség elnökét 13 év után köszönthette újra Budapesten hivatalos látogatáson.

Fontos erősíteni az európai kontinensen az összetartást és a párbeszédet – hangoztatta a Svájci Államszövetség elnöke a sajtótájékoztatón.

Viola Amherd elmondta, magyar partnerével beszéltek a feszült európai biztonsági helyzetről, az orosz–ukrán háborúról és a júniusra tervezett svájci békekonferenciáról, amelynek célja, elindítani a békefolyamatot, ezért minden jelenlévő ország elmondhatja majd az elképzeléseit és gondolatait a tartós és igazságos ukrajnai béke érdekében.

A megbeszélésen téma volt továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsának, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) és az Európa Tanácsnak a tevékenysége, valamint a közel-keleti helyzet is – számolt be róla a svájci elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában