Kormányalakítás

2024.04.18. 05:55

A jobboldali kormányzó párt nyerte a horvátországi választásokat a hivatalos részeredmények szerint – frissült

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben – közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

MW

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök ünnepel

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Antonio Bat

Államfő: az kaphat kormányalakítási mandátumot, aki 76 támogatói aláírást tud szerezni

A horvát alkotmány szerint az kaphat kormányalakításra szóló mandátumot, aki 76 támogatói aláírást tud szerezni a parlamentben – írta Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön közösségi oldalán.

Kiemelte: az új parlamenti többség létrehozásáról szóló megbeszélések folyamatban vannak, és mindenkinek, aki részt vesz ezeken a tárgyalásokon, figyelembe kell vennie a horvát állampolgárok választásokon kifejezett akaratát.

„Ahogy eddig is, ebben a helyzetben is a végsőkig ragaszkodom a horvát alkotmány betűjéhez és szelleméhez” – hangsúlyozta az elnök, aki először szólalt meg az egy nappal korábbi választások óta.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki szerdán elment szavazni.

Hozzátette: a választást azért szerdára tűzte ki, mert arra szeretett volna ösztönözni, hogy minél többen menjenek el voksolni. Hitt abban, és továbbra is hisz benne, hogy „a hazánk jövőjével kapcsolatos döntéseket mindannyiunknak kell meghozni” – írta Milanovic.

Megjegyezte:

a magas részvételi arány megerősítette abban, hogy a horvát emberek szeretik hazájukat, hisznek benne, és változást akarnak.

„Azok a pártok, amelyek szilárdan kiálltak a korrupció elleni küzdelem mellett, amelyek nem akarták, hogy Horvátország a korrupció, a bűnözés és a törvény előtti egyenlőtlenségek csapdájába kerüljön, megkapták a szavazatok kétharmadát. Az ön szavazata kötelez. Joga van elvárni és megkövetelni azoktól, akiket megválasztott, hogy betartsák a szavukat” – szögezte le a szavazókhoz intézett üzenetében.

A szerdai választásokon a részvételi arány 63,06 százalékos volt. Ennél többen, 72,85 százaléknyian 2000-ben járultak az urnák elé, 2015-ben pedig a mostanival lényegében megegyező arányban, és a magas részvétel mindkét esetben a szociáldemokratáknak kedvezett, ők alakítottak kormány.

A mostani voksoláson leadott szavazatok közel száz százalékának feldolgozását követően közölték, hogy a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a szintén jobboldali Híd párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, illetve a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal.

A horvát parlamentben 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tartanak fenn

A HDZ és az SDP is megkezdte csütörtökön a kormányalakításról szóló tárgyalásokat. Politikai szakértők szerint ugyanakkor egyik pártnak sem lesz könnyű dolga.A HDZ-nek a többséghez mindenképpen szüksége lesz a radikálisabb nézeteket valló Haza Mozgalom képviselőire, az SDP pedig semmiképpen nem tud egyértelmű többséget szerezni, csak kisebbségből tudna kormányozni – hangoztatták képviselőik.

Rámutattak: annak is megvan az esélye, hogy új választásokat kell kiírni, amennyiben egyik pártnak sem sikerül megállapodnia egy kormányképes koalícióról.
Korábban írtuk:

A részeredmények tükrében a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.

MILANOVIC, Zoran
Zoran Milanovic horvát elnök leadja szavazatát a horvátországi parlamenti választásokon Zágrábban 2024. április 17-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 3 mandátummal, a Független Északi Platform 2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal.

A horvát parlament 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tart fenn.

Szijjártó Péter: a horvátországi magyarok ismételten erőt mutattak

A horvátországi magyarok ismételten erőt mutattak, így Jankovics Róbert lesz a harmadik legnagyobb legitimációval rendelkező képviselő a horvát parlamentben – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán gratulált Jankovics Róbertnek, és sok sikert kívánt a magyar érdekek képviseletéhez.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.

A kormányalakításhoz a HDZ-nek 76 képviselő támogatására van szüksége. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. 

Támogathatják még a kisebbségi képviselők, a három szerb képviselő kivételével, ugyanis Ivan Penava, a Haza Mozgalom elnöke a választások éjszakáján kijelentette: a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) elfogadhatatlan számukra.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében hangsúlyozta: pártja zsinórban harmadszor is meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat.

Már holnap reggel megkezdjük az új parlamenti többség kialakítását, hogy megalakíthassuk harmadik kormányunkat

– mondta.

Úgy vélte: a stabilitás megőrzése, a parlament és a kormány sürgős megalakítása az egyetlen módja annak, hogy garantálják a horvát állampolgárok szociális biztonságát, különösan olyan körülmények között, amilyenben jelenleg Európa és a világ van.

Pedja Grbin, az SDP elnöke elismerte, hogy az eredmények nem olyanok, mint amire számítottak. 

Azonban még nincs itt az ideje a csüggedésnek

– mondta. Hozzátette: napok, hetek, sőt hónapok álnak előttük, hogy Horvátországot jobbá tegyék.

Kijelentette: 

már csütörtökön megkezdik a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a választások előtt azt mondták, nem lépnek koalícióra a HDZ-vel, hogy kiderüljön, igazak voltak-e a kampányban elhangzott szavak.

Az SDP elnöke nem beszélt vereségről és nem gratulált a HDZ-nek a győzelemhez.

Végleges eredményeket csütörtök délután közöl a horvát választási bizottság.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában