Olvasó

2015.07.06. 14:30

Visszatekintés egy társasház ötvenéves múltjára

Ötven éve költöztünk be társasházunkba, az Egyetem utca 18-ba.

Olvasó

Lakóközösségünk megemlékezéssel, pezsgős koccintással és pogácsával ünnepelt. Az azt megelőző év szeptemberében kelt az a kötelezvény, amely az épület lakásait elosztotta, majd később kiutalta, sokféle szempont szerint. Gyakran és kíváncsian jártunk az építkezés felé, hogyan is alakul, készül. Sokfelől jöttünk, leginkább albérletekből.1965 januárjában költöztek be a családok, néhány hét különbséggel, az akkor József Attila lakászövetkezetbe tartozó házba. A 20 lakásból ma is tízben az eredeti tulajdonosok vagy gyerekeik, unokáik laknak. Ez igazán jó arány. Nagyjából fiatal-középkorúak voltunk valamennyien, 1-2 gyerekkel, nagy örömmel és tervekkel.

Nagy szó volt, hogy a víz, a meleg víz is csapból folyik. Mindenütt fehérre festett falak, szürke műanyag aljzat, minimál egyenkonyha volt villanytűzhellyel. Az első télen szeneskályhával fűtöttünk, a pincében volt hely brikettnek, fának. Akkor kapcsoltak minket a központi fűtésre (a radiátorok már be voltak építve), amikor a szomszédban elkészült a 10 emeletes magas ház.

Amikor beköltöztünk, akkor a Schönherz utca bal oldalán az egyetem központi épületén kívül nem voltak épületek. Építési törmelék, füves területek vették körül a házunkat, és esőben hatalmas sár. Később épült a 10 emeletes, az ABC, amit Wollák úr kiválóan működtetett, majd az egyetemi kollégium. Az élelmiszerbolt, a hentes, a fodrász, a gyermek- és felnőtt orvosi rendelő a Hóvirág utca, Schönherz utca sarkán lévő régebbi épületben volt, ahol most a buszmegálló van.

A ház köré néhány vékony kis platánfát ültettek, amelyek mára 2-3 emeletessé nőttek. Egy autóbuszjárat volt, a négyes, ami ritkán járt és mindig zsúfolt volt. Akkor még járt a Győr–Veszprém–Alsóörsi vonat, a kisállomáshoz vezető út mellett a Lenin liget (ma Erzsébet liget) fölött kukoricatábla hullámzott. A sarkon a Sport vendéglő, vele szemben sportpálya volt. Majdnem ez volt a város széle, vége. Nyitott, kétkocsis kisvonat járt az állatkertbe és a vidámparkba ünnepnapokon.1994-ben lejárt a kölcsönünk, akkor alakultunk társasházzá. Ekkor már 4-5 lakásnak volt új tulajdonosa.

Időközben ugyanis néhány család elköltözött: épített vagy nagyobb lakást vett, és sajnos többen – az utóbbi időben egyre többen – meghaltak. Ma már sok lakásban albérlők laknak. Az utcánk a rendszerváltás után kapta az Egyetem utca nevet.Nagy jelentőségű volt a ház történetében 2003-ban a korszerűsítés (ablakcserék, szigetelés, víz- és hőmennyiségmérés.) A ház közös takarékoskodása, gyűjtögetése jóvoltából nem volt nyomasztó teher a kivitelezés. Közös képviselőnk időben és ügyesen indította a felújítást állami támogatással. Sokan korszerűsítették a lakásbelsőjüket is az utóbbi években. Már majdnem belvárosnak számítunk, úgy megnyúlt a város. Megnyugtatóan kézben vannak a közös problémák és megoldásuk, valamint a pénzügyek kezelése is. Az apróbb feladatokra mindig akad jelentkező a lakótársak közül: égőcsere, virágoskert-gondozás, hólapátolás stb. A lépcsőház takarítását magunk végezzük, szigorú körforgás szerint.Szeretünk itt lakni: minden kéznél van, közel van (boltok, orvos, gyógyszertár, bölcsőde, óvoda).

Megnőttek a fák, szép virágoskertek vannak a ház körül. Összeszoktunk, figyelünk egymásra, segítjük egymást.

Balogh Ferenc és Ferencné, Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!