Olvasó

2017.01.12. 16:51

Párbeszéd Istennel

Balatonkenese - Velünk az Isten - ez volt a mottója a római katolikus templomban megtartott vízkereszt napi szentmisének.

Olvasó

Balázs Pál címzetes apát-plébános prédikációját az aznapi evangélium köré összpontosította, amely a napkeleti bölcsekről szólt. A szentírás nem beszél a bölcsek nevéről, sem a számáról, csupán többes számban tesz róluk említést. A Jézus számára hozott ajándékból következtethetünk arra, hogy hárman lehettek. Ajándékuk szimbolikus jellegű volt.

Balázs Pál címzetes apátplébános prédikációját az aznapi evangélium köré, a napkeleti bölcsek történetére összpontosította
Fotó: Halasi Gabriella

Ez a szimbolika nem más, mint a hit. Az a fajta kikezdhetetlen hit, amely megnyílik az Isten előtt és leborul előtte. Felemeli magát Istenhez. Megindul a párbeszéd Isten és az ember között, lehet, hogy ez szavak nélkül történik meg. Mi magunk is úgy vagyunk, hogy akkor tudunk igazán beszélni, amikor már a szavak kifogynak és csak az együtt lélegzés létezik.

Ősidők óta kereszténnyé váló emberek az első századtól kezdődően húsvétkor keresztelkedtek meg. A másik megkeresztelkedési nap az epifánia, az Úr megjelenésének napja, ami nem más, mint a vízkereszt.

A plébános megemlítette, hogy ma már többnyire kisgyermekeket keresztelnek meg. A szenteltvíz a keresztségünk ajándéka. Ezzel szokták megáldani a házakat is. A mise végén a négy égtáj felé megáldotta a település házait.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!