Olvasó

2017.04.28. 19:55

Hidat építenek a nemzedékek között Bakonyjákón

BAKONYJÁKÓ - Projektzáró rendezvényéhez érkezett az Együtt értékeink nyomában Bakonyjákón és Mátyusföldön címmel meghirdetett értékőr program, amelyet általános és középiskolás diákok számára szervezett a Lovas-sport és Hagyományőrző Egyesület.

Kiss Albertné

Bakonyjákó lakossága az 1760-as évektől betelepített németajkúakkal viszonylag egységes etnikum volt mindaddig, míg a Benes-féle lakosságcsere-egyezmény következtében többek közt Mátyusföldről - Pozsonyvezekényből - áttelepülésre nem kényszerítettek szlovákiai magyarokat. Az utóbbi években kölcsönös igény merült fel arra, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a két település között. Így a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság által támogatott értékgyűjtő projektben célul tűzték ki a jákóiak mátyusföldi értékek megismerését és a vezekényi helyi értéktár kialakításának támogatását.

A faluház előcsarnokában és nagytermében gazdag kiállítás várta a rendezvényre érkezőket. Fotók festmények, grafikák, kerámiatárgyak
meséltek arról, milyen értékei vannak a településnek, miért jó a szülőfaluban élni, és mi az, amire büszke az ifjú alkotó. A tárlaton kapott helyet az a 12 javaslat is, amely már a község értéktárának részét képezi. A hétvégi program a jákói Nefelejcs Vegyeskar vidám bakonyi dalcsokrával kezdődött. Ezután Takácsné Tompos Rita polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke is azt hangsúlyozta beszédében, hogy a Hungarikum mozgalom nemzedékek közt épít hidat, majd 24 bakonyjákói fiatalt Ifjú értékőrré fogadott. A KÖSZI (Középdunántúli Szövetség az Ifjúságért) Taliándörögdről érkezett munkatársai, Bazsó Gabriella és Hoffner Tibor együtt örültek a most felavatott Pannon értékőrökkel, hiszen ők adták a program szakmai hátterét.

Ezután került sor a beérkezett pályaművek díjazására. A zsűri a 46 rajzból Lugosi Nóra alsós és Serfőző Borbála felsős diák munkáját találta a legjobbnak. A fotók készítői közül Serfőző Borbála ért el első helyezést. A legjobban sikerült kerámiák alkotói az alsós Freund Kata és a felsős Kovári Anna voltak. A rendezvény Gyenes Tamás vezetésével jó hangulatú táncházzal ért véget.

Kiss Albertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!