Olvasó

2016.08.23. 14:01

A sárga rókagomba

Zirc - A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gombák fejlődésének. Ezért a Bakonyban mostanában az elmúlt évinél is jóval több gomba kerül mind a kosárba, mind a veszprémi piacra.

Civil Tudósítónktól

Főleg nyáron és ősszel gyűjthető a sokak által kedvelt sárga rókagomba (Cantharellus cibarius). Egyes vidékeken sárgagombának, csirkegombának, nyúlgombának vagy nyulicának nevezik.

A sárga rókagomba termőrétege jellegzetesen ráncos, eres
Fotó: Tóth Sándor

Jellemző rá, hogy gyakran csoportosan, a szegfűgombához hasonlóan, erekben fejlődik. Kedveli a sötétebb bükkösöket és tölgyeseket. Színe többnyire sötétebb vagy világosabb sárga. Termőrétege jellegzetesen ráncos, eres. Kalapszerű része rendszerint domború, vagy hullámosan lapos, de kissé tölcsérszerű is lehet. Lefelé vékonyodó tönkje rövid, kalapjánál rendszerint világosabb sárga. Jellemző illata a kajszibarackéra emlékeztet. Nyersen csípős íze főzés után már alig érezhető. Előnye, hogy tartós és csak ritkán kukacosodik.

Sokféle gombás étel készíthető belőle, és szárításra is alkalmas. Más gombákkal nemigen összetéveszthető. Alakra és színre egyedül a tüskés termőrétegű, szintén ehető, de ritkább sárga gerebengomba hasonlít hozzá.

Tóth Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!