Olimpia

2012.08.05. 06:00

Olimpia - Berki és Pars aranyérmes, Módos bronzérmes, elődöntős a női vízilabda-válogatott

Kövesse velünk a vasárnapi nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI

Pars Krisztián aranyérmes

Pars Krisztián aranyérmet nyert vasárnap kalapácsvetésben a londoni olimpián. A szombathelyi atléta - harmadikra dobott - 80,59 méteres eredményével győzött. Mögötte a második helyen a címvédő szlovén Primoz Kozmus végzett 79,36 méterrel, a harmadikon pedig az athéni bajnok, világbajnoki címvédő japán Murofusi Kodzsi 78,71-gyel.
   
Pars a magyar atlétika tizedik olimpiai bajnoki címét szerezte, a szintén kalapácsvető Kiss Balázs 1996-os sikere óta az elsőt.
   
A Dobó SE 30 éves nehézatlétája a magyar csapat negyedik londoni aranyérmét nyerte.


 

 

Módos Péter bronzérmes

Módos Péter bronzérmes

A kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában szereplő Módos Péter bronzérmet szerzett a londoni olimpia vasárnapi versenynapján azzal, hogy a helyosztón három menetben legyőzte dán riválisát.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves szigetvári versenyző - aki korábban a negyeddöntőben kikapott az iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurtól, majd a vigaszágon legyőzte a kirgiz Arszen Jeralijevet - utolsó londoni meccsén az elődöntőben vereséget szenvedett Haakan Erik Nyblommal találkozott. Az összecsapás előtt a középső szőnyeg mellé, az egyik oldalsó szőnyegre már elhelyezték a győzelmi dobogót, így mindkét birkózó láthatta, mi is a tét.
   
Már a játéktéren álltak a versenyzők, a mérkőzés azonban nem kezdődhetett el, mert a vezetőbíró nem érkezett meg időben. A néhány perces feszült közjáték után azonban végül elrajtolt a küzdelem.

 


   
Az első menet első másfél percében nem volt akció, s először a 30 esztendős északi ellenfél térdelt le. Nyblom aztán szabálytalanul védekezett, folyamatosan lábat fogott, így Módos kapott két pontot és övé lett az első szakasz. A második két percben már közel volt a magyar siker, de amikor Módos ment le parterhelyzetbe, kétszer is elmozdult, s az ezért kapott pontokkal riválisa kiegyenlített. A döntő menet aztán ismét a szigetvári birkózóé lett: a másfél perc után megejtett sorsolást követően a dán térdelt le, Módos egyből ráfogott, s egy gyönyörű pörgetéssel eldöntötte a meccset.
   
Örömében aztán cigánykereket hányt és dupla hátraszaltóval örvendeztette meg a publikumot, majd boldogan a szőnyeg szélén álló Struhács György szövetségi kapitány nyakába ugrott.

 

 

"Sokan mondják, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni, de én úgy vagyok vele, hogy nem Módos Péternek. Kicsit bántott, hogy a negyeddöntőben alulmaradtam, de elismerem, hogy most még jobb volt az iráni. Remélem, Rióban vissza tudok neki vágni - mondta az MTI-nek Módos Péter. - Kicsit magam alatt voltam, amikor kikaptam, de hál'istennek olyan emberek vesznek körül, akik fel tudtak rázni. Az edzőimtől, a vezetőségtől, a barátnőmtől, a családomtól és egész Magyarországtól, Szigetvártól, Majoros Pistitől (a 2004-es athéni játékok 55 kg-os bajnokától), akivel beszéltem is a meccs után, rengeteg pozitív energiát kaptam a nap folyamán, csodálatos volt. Ettől a dántól kikaptam 2009-ben, úgyhogy ez egy kicsit revánsmérkőzés is volt. Nagyon boldog vagyok a bronzéremmel, bízom benne, hogy legközelebb, Rióban fényesebb is lesz."
   
"Azt hiszem, hogy Csonti a szívével nyerte meg ezt a bronzérmet - értékelt Struhács György. - A vigaszág előtt kicsit helyre kellett rázni, de nem volt nehéz dolgunk. Elmondtuk, hogy mikre gondoljon, mi adjon neki erőt: a sok elvégzett munka, az edzések, a családja. Tudtuk, hogy a dán ellen állásból nem nagyon lesz akció, hiszen jóval alacsonyabb az ellenfél, és Peti jól megoldotta a feladatot. Kicsit felemásra sikerült ez a nap, hiszen Bácsi Petitől többet vártunk, most már tudjuk, hogy sajnos hátsó keresztszalag-szakadása és porcleválása van. Az érem azonban jó kezdés."
   
Módos a magyar birkózás történetének 18. olimpiai bronzérmét szerezte meg, egyben ő a hetedik magyar dobogós a londoni játékokon.

 

Módos nyert a vigaszágon, s a bronzért küzdhet

London - Módos Péter nyert első mérkőzésén a bronzéremig tartó vigaszágon a kötöttfogású birkózók 55 kilós súlycsoportjában a londoni olimpia vasárnapi versenynapján, s a folytatásban a harmadik helyért léphet szőnyegre.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves versenyzőnél a későbbi döntős iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpur bizonyult jobbnak a negyeddöntőben, s az esti programban az ázsiai által a 16 között megvert kirgiz Arszen Jeralijev volt az első ellenfél.
   
Az első menetben másfél perc eseménytelen tusakodás után Módos ment le először térdelő helyzetbe, de riválisa támadásánál szinte azonnal fel is pattant, azaz eredményesen védekezett, s ezzel megnyerte ezt a szakaszt. A folytatásban megint nem volt értékelhető akció, s ezúttal Jeralijev ment le parterbe. A magyar egyből támadott, előbb kiemelte, majd megpörgette ellenfelét, ezzel a menetet és a meccset is megnyerte 2-0-ra. Örömében aztán ugrott egy hátraszaltót, amit a közönség nagy ovációval fogadott.
   
A bronzéremért a dán Haakan Erik Nyblommal küzdhet meg Módos.

A 21. helyről folytatja a Czékus, Kiss műúszópáros

A kötelező gyakorlatot követően a 21. helyről várja a folytatást a Czékus Eszter, Kiss Szofi műúszópáros a londoni olimpián.

Az ötkarikás újonc duó 79.400 pontot kapott gyakorlatára, amellyel három kettőst tudott megelőzni a mezőnyben. A legmagasabb pontszámot a világbajnok Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina orosz páros érte el.
   
A verseny hétfőn, magyar idő szerint 16 órától a szabadprogrammal folytatódik, ezt követően a legjobb 12 páros kerül a keddi fináléba.

Berki Krisztián aranyérmes

Berki Krisztián fantasztikus gyakorlattal aranyérmet nyert lólengésben vasárnap a londoni olimpián. A finálé másik magyar szereplője, Hidvégi Vid nyolcadik lett.



Berki a magyar tornasport történetének 15. olimpiai aranyérmét szerezte, ezen a szeren pedig Pelle Istváné (1932), Magyar Zoltáné (1976, 1980) és Borkai Zsolté (1988) után ez az ötödik magyar elsőség. Ezt megelőzően legutóbb Csollány Szilveszter nyert aranyat magyar tornászok közül, ő 2000-ben, Sydneyben gyűrűn bizonyult legyőzhetetlennek.
   
A finálé előtt mindenki Berki-Smith összecsapást várt Európa egyik legnagyobb csarnokában, a tornaviadalon 16 500 néző befogadására alkalmas és csordultig megtelt North Greenwich csarnokban, közismert nevén az O2 Arénában. Még Katalin hercegnő is kilátogatott a helyszínre, és éppen a lólengéshez közeli szektor fölött foglalt helyet.
   
A magyar tornász - aki a szer kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnoka - a múlt szombati selejtezőben rontott, csak ötödik lett, míg Hidvégi harmadik volt akkor, Smith pedig parádézott. A hazai kedvenc azóta a csapatdöntőben is sziporkázott, és az együttessel végül bronzérmes lett.
   
Smith Pekingben bronzérmes volt lovon, a 2010-es vb-n Berki mögött lett második, és három kontinensviadalon végzett másodikként (kétszer magyar riválisa mögött). Most erősen fogadkozott, hogy ezen a szeren ő lesz az első brit olimpiai bajnok.
   
Először a tavalyi vb-n és Eb-n ezüstérmes francia Cyril Tommasone-t szólították (15,141 pont). Következett a 2010-es vb-n bronzérmes, negyedik olimpiáján szereplő olasz Alberto Busnari, aki remek gyakorlattal rukkolt elő (15,400).
   
Harmadiknak Hidvégi, a tavalyi vb negyedik helyezettje lépett a szerhez, ám rontott, leesett, ezért kevés pontot kapott (14,300).

 


   
Következett a finálé másik brit résztvevője, a csapatban ötkarikás bronzérmes, lovon Eb-hatodik Max Whitlock, s ő nem hibázott. Nagy taps és 15,600 pont volt a jutalma.
   
Ötödik volt a sorban Berki, aki parádés, látványos, anyagerős gyakorlatot adott elő a tőle megszokott hatalmas ollókkal. A pontozók 16,066-ra értékelték produkcióját, ezzel toronymagasan az élre állt. Az anyagerősségre 6,9-et, az előadásra 9,166-at kapott. Több helyről "Köszönjük, Krisztián" hallatszott a lelátóról.
   
Következett két esélytelenebb tornász, az ukrán Vitalij Nakonyecsnij (14,766) és az orosz David Beljavszkij (14,733).
   
A sort Smith zárta, és amikor szólították, majdnem felrobbant a hangzavarban az aréna. Mivel Berki előtte pompás gyakorlatot adott elő, a hazai versenyzőnek kockáztatnia kellett. Nem a látványra, hanem az erősségre ment rá, és jól bírta végig. Mindenki visszafogott lélegzettel várta az eredményt, közben a két rivális kezet fogott. Smith pontszáma 16,066 lett, azaz ugyanannyit kapott, mint Berki, ám a magyar kiviteli pontszáma magasabb volt (9,166-9,066), ezért Berkié lett az arany, Smith-é az ezüstérem.
   
"Egyelőre még nem tudom felfogni mindazt, ami történt" - nyilatkozta röviddel az eredményhirdetés után Berki. "A bevonulásnál a sírás kerülgetett, nagyon jólesett, hogy ennyi magyar volt a csarnokban. A gyakorlatomban most nem tudok és nem is akarok hibákat keresni, megcsináltuk, amiért jöttünk, és ez a legfontosabb. Azt hiszem, épp a legjobb pillanatban alakult minden megfelelően a győzelemhez. Nagyon boldog vagyok. Azt kell mondanom, hogy amit a két angol fiú csinált, az előtt le a kalappal, őket biztosan jobban nyomta a tét, hiszen hazai közönség előtt szerepeltek az olimpiai döntőben".
   
"Amikor befejeztem a gyakorlatomat, hittem benne, hogy én nyertem" - jelentette ki Smith. "Sajnos nem így történt. Krisztián nagyszerű gyakorlatot adott elő, és egy kicsivel jobb volt. Barátság van közöttünk, és kölcsönösen elismerjük egymást. Gratuláltunk egymás gyakorlatához, és a továbbiakban is egyre nagyobb és nagyobb erőbedobásra késztetjük egymást."
   
"Nagyon örülök annak, hogy most már nem én vagyok az utolsó magyar olimpiai bajnok lólengésben" - mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a szer 1988-as olimpiai bajnoka. "Krisztián gyönyörű gyakorlatot adott elő, egyszerűen más nem kaphatta az aranyat, csak ő. És ami szintén fontos: el tudta viselni a rá nehezedő terhet. Ettől győztesek a győztesek!"
    
"Vívás, úszás, torna: hagyományos magyar sikersportágak, mindháromban van most már aranyérem" - értékelt Czene Attila, sportügyekért felelős államtitkár. "Krisztián mindenkit lenyűgözött a gyakorlatával, a brit szurkolók is érezték, hogy fantasztikus, amit most bemutatott. Remélem, este az atlétikával folytatódik a sor."
    
"Fantasztikus volt! Ilyen kiélezett versenyben tudta a legjobbját adni" - összegzett Molnár Zoltán, MOB-főtikár, londoni csapatvezető. "És most már nemcsak vb-ken és Eb-ken mutathatta meg, hogy a legjobb a lovon, hanem olimpián is. Attól igazi bajnok, hogy ilyen légkörben, ilyen ellenfelekkel szemben is legyőzhetetlen volt."
   
Eredmény:
    lólengés, olimpiai bajnok:
    --------------------------
   BERKI KRISZTIÁN  16,066 pont
2. Louis Smith (Nagy-Britannia) 16,066
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,600
...8. HIDVÉGI VID 14,300

 

Gádorfalvi a 25., Detre a 18. helyen zárt

Gádorfalvi Áron a szörfösök kilencedik, vasárnapi futamában a harmadik helyen végzett a londoni ötkarikás játékokon, a következő versenyen pedig 25. lett, így az ötödik olimpiáján szereplő magyar versenyző összesítésben a 25. helyen zárt.

A nők versenyében Detre Diána előbb a 21., majd a 20. helyen végzett, amivel az összesített verseny 18. helyén végzett.
   
A szörfösöknél a legjobb tíz folytatja az éremfutamokkal.

Módos a vigaszágon

Módos Péter a bronzéremig tartó vigaszágon küzdhet a birkózók kötöttfogású 55 kilós súlycsoportjában a londoni olimpia vasárnapi versenynapján.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves versenyzőt a negyeddöntőben legyőző iráni Hamid Mohammad Szorjan Reihanpur később bejutott a fináléba, s ezzel "magával vitte" a magyart.
   
A vigaszági küzdelmek magyar idő szerint 18:45 órától rajtolnak az ExCeL központban.

 
Elődöntős a női vízilabda-válogatott!

Bejutott a legjobb négy közé a magyar női vízilabda-válogatott, miután legyőzte az orosz csapatot a kieséses szakasz vasárnapi, negyeddöntős mérkőzésén.


    Eredmény, negyeddöntő:
Magyarország-Oroszország 11-10 (3-3, 4-2, 1-3, 3-2)
---------------------------------------------------
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Massimiliano Caputti (olasz), Marijo Brguljan (montenegrói)

    Magyarország:
Bolonyai Flóra - Czigány Dóra 2, Szücs Gabriella 2, Antal Dóra 2, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita 1, Bujka Barbara 1,  csere: Kisteleki Hanna 2, Takács Orsolya, Tóth Ildikó 1, Csabai Dóra, Menczinger Katalin, Gangl Edina (kapus)

 

 

   
Az orosz góldobók:
Jevgenyija Ivanova 4, Jekatyerina Liszunova, Olga Beljajeva 2-2, Nagyezsda Fedotova, Jekatyerina Prokofjeva 1-1.

A korábbi években szinte verhetetlen riválisnak számított az orosz válogatott, az elmúlt egy esztendőben azonban már többször is megtréfálta a "szbornaját" Merész András alakulata. A sportágtörténeti összegzés szerint pedig - az eddigi olimpiai, világbajnoki és világkupa-mérkőzéseket tekintve - 5-5-re álltak a felek a vasárnapi összecsapás előtt.
   
Rögtön kiállításhoz jutottak az oroszok, be is lőtték, sőt az újabb akciójuk is góllal zárult (0-2). Az orosz villámrajtnak Bolonyai Flóra vetett véget, aki büntetőt védett, de ezután a magyar csapaton jó darabig a megszokott hatalmas nézőtéri biztatás sem segített. Egy megúszás végén aztán Keszthelyi Rita szépített a negyed közepe táján (1-2). Éledezni kezdtek Drávuczék, és ötméteresből Antal Dóra ki is egyenlített (2-2). Szép ejtésgól volt a válasz, ám fórból Szücs Gabriella bombagólt lőtt (3-3).
   
A második nyolc perc elején Bujka Barbara azzal torolta meg az ellene elkövetett szabálytalanságot, hogy maga küldte azonnal a kapuba a labdát, sőt emberelőnyből meglett az ötödik magyar találat is Kisteleki Hanna balkezes pattintása nyomán (5-3). Most az oroszokon volt a sor (5-4), de az ismétlő Kisteleki pompás ejtéssel jelentkezett (6-4), szólt is a "Ria, ria, Hungária!". Csakhogy a fór kínálta eséllyel a negyed finisében a rivális is élt, mint ahogy a túloldalon hasonló szituációban Czigány Dóra, akit a kapufa is támogatott (7-5).
   
A nagyszünet után a kölcsönösen eltékozolt lehetőségeket követően az oroszok voltak előbb eredményesek: már a negyed fele letelt, amikor emberelőnyből felzárkóztak, majd ki is egyenlítettek (7-7). Végre gólt érő magyar fór is akadt: Szücs lőtte ki a jobb felső sarkot, de a triplázó Ivanova irányzékával sem volt baj (8-8).
   
A zárónegyedben a magyar csapat "kapott hamarabb lábra", ezt Tóth Ildikó szemfüles centergólja mutatta, hogy aztán - két és fél perccel a  vége előtt - Czigány távoli lökettel tegye még biztatóbbá az állást (10-8). Fórból érkezett a felelet (10-9). Bő egy percnél a kapufáról lecsorgó labdára Antal csapott le, és közelről nem hibázott, de egy büntetőből megint közelebb lopóztak az oroszok (11-10). Az utolsó támadást is ők vezethették, ráadásul kettős emberelőnyt kaptak, ám ez sem segített, nyert a magyar válogatott, és elődöntős!

Merész András szövetségi kapitány:
"Edzői pályafutásom eddigi legnagyobb sikere ez. Nyerhet az ember junior-vb-t is akár, ez mégiscsak az olimpia, minden sportoló álma, a csúcs, ahova csak nagyon kevesek jutnak el. A lányok ma kellő harci tűzzel, nagy szívvel játszottak végig, aminek meglett az eredménye: ott vagyunk az olimpiai elődöntőben!"
 

Módos kikapott a negyeddöntőben

Módos Péter két menetben kikapott az ötszörös világbajnok iráni riválisától a birkózók kötöttfogású 55 kilós súlycsoportjának negyeddöntőjében a londoni olimpia vasárnapi versenynapján, így a legjobb esetben bronzérmes lehet.

Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes magyar versenyző a kategória legnagyobb esélyesével, Hamid Mohammad Szorjan Reihanpurral találkozott. Ellenfele az első két percben érvényesítette a papírformát, mögékerüléssel szerzett pontot. Struhács György szövetségi kapitány videóbírót kért az akció után, de mivel az nem igazolta vélt igazát, az iráni 2-0-val nyerte a menetet.
   
A folytatásban is nagyon erősnek és gyorsnak tűnt az ázsiai birkózó, Módosnak nagy erőfeszítésébe került, hogy bontsa a fogásokat és kibírja a 90 másodpercet. Amikor Szorjan Reihanpur letérdelt, Módos többször kiemelte őt, de mintha ellenfele cipője és kézfeje ragadt volna a szőnyeghez, nem tudta őt eldobni, vagy megpörgetni, azaz az iráni kivédekezte a fél percet, ezzel megnyerte a menetet és a meccset is.
   
A 24 éves Módos - aki a vesztes meccs után nem kívánt nyilatkozni - akkor jut a bronzéremig tartó vigaszágra, ha legyőzője a következő, elődöntős párharcát is megnyeri.
   
"Kissé visszafogott volt Peti, ennél több kellett volna a továbbjutáshoz. Biztosan az is közrejátszik, hogy először szerepel olimpián, de ennél többet vártam tőle" - mondta Struhács György. "Az volt a taktika, hogy ki kell fárasztani az iránit, aki azonban nagyon jó birkózó, és állásból is nagyon jól küzdött."

Bácsi nem folytatja, kórházba vitték

Bácsi Péter térdsérülése olyan súlyosnak bizonyult, hogy biztosan nem folytatja szereplését a birkózók kötöttfogású 74 kilós súlycsoportjában a londoni olimpián.
Struhács György szövetség kapitány az MTI-nek elmondta: az első diagnózis szerint a versenyzőnek a bal lábában részleges vagy teljes hátsó szalagszakadása van, ezért kórházba szállították.

 


   
A 2008-ban Európa-bajnok és olimpiai ötödik, 29 éves ferencvárosi birkózó első londoni meccsén sérült meg a litván Alekszandr Kazakevics ellen. A rivális jutott a nyolc közé, s Bácsi a legjobb esetben is csak a bronzéremig tartó vigaszágon folytathatta volna a küzdelmet.


Az úszókapitány a pontszámmal elégedett, a két érmet kevesli

Gyurta Dániel aranyának és Cseh László bronzának természetesen örül, a két érmet azonban kevésnek minősítette az úszók szövetségi kapitánya.

"Nincs mit tagadni, több éremre számítottam, a 21 olimpiai pontunkkal viszont elégedett vagyok, mert többet szereztünk, mint Pekingben" - kezdte értékelését az MTI-nek Kiss László. "Összességében sok fiatal sok jó eredményt ért el, országos csúcsok sorát produkálta, sőt az aranyérmes Gyurta Dani 200 mellen még világcsúccsal is kirukkolt. Ha csak a befejező döntő, a 4x100 méteres férfi vegyesváltó ötödik helyét veszem, leszögezhető: két olyan vezéregyéniséggel, mint amilyen az első emberként saját 100-as hátúszó csúcsát is megjavító Cseh Laci és az olimpiai bajnok Gyurta négy év múlva, a Rio de Janeiró-i olimpián a legjobbak között lehetünk ebben a számban is, mert még fejlődni fognak. A válogatott egésze pedig még két olimpiára kimehet, annyira fiatal és tehetséges versenyzők alkotják."
   
A kapitány külön kitért a Csehvel kapcsolatos vélekedésekre is:
   
"Leszögezem: én Cseh Lacit nem támadtam soha, rosszul esett az otthonról jött ilyen irányú kritika. Azt viszont tartom, s emiatt hadd legyen már jogom bánkódni: három érmet igenis itt hagytunk Londonban! Kettőt Laci, egyet pedig Kis Gergő. Ezzel együtt úszósportunk feljebb lépett Peking óta."
   
Az egyéni teljesítményeket részletezve a kapitány Gyurta első helyét minden várakozást felülmúlónak nevezte, kiemelve, hogy az elismerés megilleti Széles Sándor vezetőedző mellett az edzőstáb másik két tagját, Kovácshegyi Ferencet és Wirth Balázst is.
   
"A fiúk most többet tettek hozzá a közöshöz, eredményben és pontban is, a lányoknál Kapás Bogi országos csúcsával emelkedett ki. Hosszú Katinka 400 vegyesen negyedik lett, de Pekinghez képest előrelépett, a másik két száma, amelyben vb-bronzérmes volt, itt együtt soknak bizonyult neki, nem bírta el ezt a terhet. Jakabos Zsuzsannát a döntőbe jutása dicséri. Gyurta Danihoz visszakanyarodva pedig azt még kiemelném, hogy személyében 12 évvel az én tanítványom, Kovács Ági sydneyi sikere után lett ismét olimpiai bajnoka a magyar úszósportnak" - nyilatkozott Kiss László, aki elárulta, hogy a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáig nem marad szövetségi kapitány.
   
"Az újabb ötkarikás felkészülés kezdeteinél mindenképpen ott leszek, 72 évesen azonban hosszabb távú terveket már ne forgasson a fejében az ember, a teljes négy évet nem fogom kitölteni a posztomon" - mondta.


Bácsi megsérült és kikapott a nyolcaddöntőben 

Bácsi Péter
megsérült és három menetben kikapott a nyolcaddöntőben a birkózók kötöttfogású 74 kilós súlycsoportjában a londoni olimpián.

A 2008-ban Európa-bajnok és olimpiai ötödik helyezett ferencvárosi versenyző végig aktívabb volt az első menetben, de nem csinált értékelhető akciót, így másfél perc után kékmezesként ő térdelt le először. Az idei Eb-n bronzérmes litván Alekszandr Kazakevics azonban nem tudott mit kezdeni vele, így Bácsi 1-0-ra nyerte az első menetet.
   
A folytatásban is a 29 éves Bácsi kezdeményezett, de ellenfele bontotta fogásait. A magyar birkózó kedvezményezett helyzetből nagy elánnal kereste a fogást, azonban - miközben pörgetéssel próbálkozott - lába beszorult a litván alá, térdéhez kapott, s a fájdalomtól ordítva abbahagyta a küzdelmet, így riválisa egyenlített (0-1).
   
Fájdalmas arcát látva előbb úgy tűnt, nem tudja folytatni a küzdelmet, de végül kis ápolás után nagy nehezen összeszedte magát és tovább birkózott. Bácsi kihúzta a harmadik menet álló harcát. A sorsolás után Kazakevics térdelt le, azaz Bácsinak akciót kellett volna csinálnia fél perc alatt a továbbjutáshoz, ebben azonban a fájós térde megakadályozta, és a hátralévő idő második felében ellenfelén fekve tehetetlenül elsírta magát...
   
"Megroppant a térde, egyelőre nem tudjuk, mi a diagnózis. Kevés az esély rá, hogy a rivális bemenjen a fináléba, de ha így lesz, akkor sem biztos, hogy Peti folytatni tudja a vigaszágon" - mondta az MTI-nek Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya. Maga a versenyző nem nyilatkozott, fájdalmas arccal, elkeseredetten bicegett ki a csarnokból.
   
Bácsi akkor kerülhet a vigaszágra, ha legyőzője a döntőig menetel.

Módos révén sikerrel kezdtek a magyar birkózók

Módos Péter révén a magyarok győzelemmel kezdték a londoni olimpia birkózótornáját: a kötöttfogásúak 55 kilós súlycsoportjában szereplő versenyző a nyolcaddöntőben két menetben nyert az üzbég Elmurat Taszmuradov ellen.


Az ExCel központ I-es északi csarnokában, amely korábban a dzsúdós küzdelmeknek adott otthont, ezúttal is majdnem telt lelátók fogadták a sportolókat, csupán néhány üres széksor akadt. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes, 24 éves Módos első meccsén az Ázsia-bajnokság második helyezettjével, a nála négy évvel fiatalabb üzbég Elmurat Taszmuradovval találkozott.

 


   
Mindketten óvatosan kezdtek, egyikük sem kockáztatott, így másfél perc meddő tusakodás után kékmezesként először a magyar térdelt le. Riválisa azonban nem tudott mit kezdeni vele, sőt, egy pörgetési kísérletéből kibújt Módos, így a mögékerülésre és a parterhelyzet kivédekezésére is kapott egy-egy pontot (2-0).
   
A második menetben sem történt értékelhető akció 90 másodpercig, s ezúttal Taszmuradov térdelt le. Módos első kiemelési kísérlete még sikertelen volt, aztán másodjára már elbírta ellenfelét és két pontért megpörgette őt, ezzel megnyerte a második menetet (2-0), egyúttal a mérkőzést is.
   
A folytatásban az ötszörös világbajnok iráni Szorjan Reihanpurral birkózik majd.
   
"Bemutatkozásnak nagyon jó volt ez a meccs, remélem, Peti megnyugodott egy kicsit" - mondta Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya.
   
"Az első mérkőzés mindig nehéz, talán a legnehezebb, nagyon örülök, hogy sikerült nyernem. A következő ellenfelem az iráni lesz, de bízom magamban, jó állapotban vagyok" - nyilatkozott Módos.

Hétfőn rajt kajak-kenuban, két arany a cél - ELŐZETES

Hétfőn kezdődnek a kajak-kenu küzdelmek a londoni olimpián, egészen pontosan a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, ahol a 13 fős magyar válogatott legalább két aranyérem megszerzésének reményében száll vízre.


"Ha öt érmet gyűjtene a csapat, és ezen belül lenne két arany, az szerintem egy jó helytállás lenne" - mondta az MTI-nek előzetesen Storcz Botond szövetségi kapitány, aki versenyzőként háromszor nyert az ötkarikás játékokon (Sydneyben és Athénban), szakvezetőként ugyanakkor ez lesz az első olimpiai fellépése. "Éremesély természetesen ennél több is van, de a tapasztalok szerint ezekből sajnos nem mindből lesz dobogós helyezés."
   
Elsőként a csapat egyetlen kenusa, Vajda Attila kezdi meg szereplését a Dorney-tavon, ő hétfőn reggel az 1000 m egyes előfutamában száll majd vízre a szám olimpiai és világbajnoki címvédőjeként - Storcz szerint minden esélye megvan arra, hogy újra a csúcsra érjen.
   
A férfi kajakosoknál Dombi Rudolf és Kökény Roland egysége friss Európa-bajnokként indul, s mindenképpen a dobogót veszi célba, de a zágrábi kontinensviadalon mutatott teljesítmény alapján titkos esélyesként is számon tartják őket. A négyes és a K-1 200 m-en induló Dudás Miklós számára a pontszerzés lehet a reális cél a brit fővárosban.
   
A sportágért rajongó közvélemény és a szakma a női válogatott minden egységét éremesélyesként kezeli. Kozák Danuta egyesben tavaly második lett a szegedi világbajnokságon, majd idén júniusban szintén ezüstérmesként zárt az Eb-n. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa duó kontinensbajnoki címet ünnepelhetett a horvát fővárosban, egységük kétszeres címvédőként indul majd az ötkarikás játékokon. Douchev-Janics 200 m egyesben egyértelműen a favoritok közé tartozik, az 500 m-es négyes pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtörje a nagy rivális németek 1996 óta tartó egyeduralkodását. Magyarország női kvartettje legutóbb 1992-ben, Barcelonában állhatott a dobogó legfelső fokára.
   
A küzdelmek hétfőn az előfutamokkal rajtolnak, a döntőkre szerdán, csütörtökön és szombaton kerül sor.
   
A magyar csapat:
    férfiak:
K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila
    nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina
    Férfi K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.

 

Pars és Berki az aranyért száll harcba - ELŐZETES

Aranyéremért száll harcba vasárnap kalapácsvetésben Pars Krisztián, lólengésben pedig Berki Krisztián a londoni olimpián.

A szombathelyi nehézatléta magabiztosan várhatja a finálét, ugyanis idén mindössze egyszer kapott ki, ráadásul egyetlen legyőzője, a lengyel Pawel Fajdek kiesett a selejtezőben, melyet Pars 79,37 méteres dobással nyert meg. A magyar Európa-bajnok legnagyobb riválisa a címvédő szlovén Primos Kozmus és a japán Murofusi Kodzsi, Athén bajnoka lehet, már csak azért is, mert csak ők dobták meg 78 méteres szintet.
   
A kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berkinek viszont mindenképpen javítania kell selejtezős teljesítményéhez képest. A magyar tornász múlt szombaton elrontotta gyakorlatát, és csak az ötödik helyen jutott a nyolcfős fináléba, amelyben Hidvégi Vid is érdekelt lesz, sőt, hibátlan gyakorlattal akár ő is dobogóra állhat. Ezt jelzi, hogy harmadikként került a döntőbe. A magyarok legnagyobb ellenfele a hazai közönség előtt szereplő Louis Smith lesz, aki 15,800 ponttal első helyen lett finalista, a csapatdöntőben pedig 15,966-ot kapott lólengésgyakorlatára, ami azt vetíti előre, hogy nagy valószínűséggel Berki csak hibátlan produkcióval győzhet.
   
Vasárnap megkezdődnek a birkózás küzdelmei, mégpedig a kötöttfogásúak versenyeivel. A sportági nyitónapon az 55 kilós, idén Európa-bajnoki ezüstérmes Módos Péter és a 74 kg-os, 2008-ban Eb-győztes és olimpiai ötödik Bácsi Péter személyében két olyan magyar lép szőnyegre, aki ha jó napot fog ki, akár dobogós helyig is menetelhet.
   
A női vízilabdázók a negyeddöntőben az oroszok ellen szállnak vízbe. A két csapat az idei kontinensviadalon kétszer is találkozott egymással, akkor a csoportmeccsek során az oroszok nyertek, majd a bronzmeccsen a magyarok visszavágtak.
   
A magyar csapatból még műúszásban a Czékus Eszter, Kiss Szofi páros, női maratonfutásban Kálovics Anikó, Rakonczai Beáta és Erdélyi Zsófia, valamint a szörfösöknél Detre Diána és Gádorfalvi Áron lesz érdekelt.
   
Vasárnap igazi slágerszámok döntőire is sor kerül. Az Olimpiai Stadionban a világ leggyorsabb emberei csapnak össze a 100 méteres férfi síkfutás fináléjában, míg Wimbledonban a tenisz jelenlegi legnagyobb csillaga, a svájci Roger Federer utolsó hiányzó egyéni címét gyűjtheti be az olimpiai aranyéremmel. Ehhez a hazai közönség által támogatott Andy Murrayt kell legyőznie.

A vasárnapi műsor

A londoni olimpia vasárnapi versenynapján - melyen 23 számban osztanak érmeket - két magyar aranyesélyes, a kalapácsvető Pars Krisztián, illetve a lólengésben érdekelt Berki Krisztián is szerepel majd.


    augusztus 5., vasárnap (éremosztás 23 számban):
    ----------------------------------------------
    MAGYAR VONATKOZÁSÚ PROGRAM:
    ATLÉTIKA (The Mall, Olimpiai Stadion) - 6
12 ó: NŐI MARATON - KÁLOVICS ANIKÓ, RAKONCZAI BEÁTA, ERDÉLYI ZSÓFIA
20 ó: női 400 m gát, előfutam
20:05: férfi magasugrás, selejtező
20:35 ó: NŐI HÁRMASUGRÁS, DÖNTŐ
20:45 ó: férfi 100 m, elődöntő
21:15 ó: férfi 1500 m, elődöntő
21:20 ó: FÉRFI KALAPÁCSVETÉS, DÖNTŐ - PARS KRISZTIÁN
21:40 ó: férfi 400 m, elődöntő
22:10 ó: NŐI 400 M, DÖNTŐ
22:25 ó: FÉRFI 3000 M AKADÁLY, DÖNTŐ
22:50 ó: FÉRFI 100 M, DÖNTŐ

    VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset) - 2
13 ó: férfiak: 49-es, Findingi (éremfutam), szörf (GÁDORFALVI ÁRON - 15 ó, 9. és 10. futam), Csillaghajó (éremfutam), nők: szörf (DETRE DIÁNA - 13 ó, 9. és 10. futam), 470-es

    BIRKÓZÁS (ExCeL) - 2
14 ó: férfi kötöttfogás 55 kg, előcsatározások az elődöntőig - nyolcaddöntő: MÓDOS PÉTER-Elmurat Taszmuradov (üzbég) 14:18 ó, férfi kötöttfogás 74 kg, előcsatározások az elődöntőig - nyolcaddöntő: BÁCSI PÉTER-Alekszandr Kazakevics (litván) 14:45 ó
18:45 ó: 55 kg, vigaszág, bronzmérkőzés, 74 kg, vigaszág, bronzmérkőzés
20:03 ó: 55 kg, DÖNTŐ
20:48 ó: 74 kg, DÖNTŐ

    TORNA (North Greenwich csarnok) - 3
    szerenkénti döntők:
15 ó: FÉRFI TALAJ
15:50 ó: NŐI UGRÁS
16:41 ó: FÉRFI LÓLENGÉS - BERKI KRISZTIÁN, HIDVÉGI VID

    VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
    női negyeddöntő:
15:50 ó: MAGYARORSZÁG-Oroszország
17:10 ó: Kína-Ausztrália
20 ó: Egyesült Államok-Olaszország
21:20 ó: Spanyolország - Nagy-Britannia

     MŰÚSZÁS (Vizesközpont)
16 ó: női páros, kötelező - CZÉKUS ESZTER, KISS SZOFI

    NEM MAGYAR VONATKOZÁSÚ PROGRAM:
    GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
    férfiak, 4. forduló:
    A csoport:
11:45 ó: Pakisztán - Dél-afrikai Köztársaság
20 ó: Nagy-Britannia - Ausztrália
22:15 ó: Argentína-Spanyolország
    B csoport:
9:30 ó: Új-Zéland - Belgium
14:45 ó: India-Koreai Köztársaság
17 ó: Hollandia-Németország

    TOLLASLABDA (Wembley Aréna) - 2
10 ó: férfi egyes, bronzmérkőzés, férfi páros bronzmérkőzés
14 ó: FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
15:15 ó: FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ

    KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
    nők, 5. forduló:
    A csoport:
12:15 ó. Angola-Csehország
17:45 ó: Kína-Egyesült Államok
21 ó: Horvátország-Törökország
    B csoport:
10 ó: Franciaország-Oroszország
15:30 ó: Kanada-Ausztrália
23:15 ó: Nagy-Britannia - Brazília

    VÍVÁS (ExCeL) - 1
10 ó: férfi tőr, csapat, nyolcaddöntő, negyeddöntő, mérkőzések az 5-8. helyért, elődöntő
19 ó: bronzmérkőzés
20:15 ó: DÖNTŐ

    STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája - Horse Guards Parade)
19 ó: női negyeddöntő

    SPORTLÖVÉSZET (Királyi Tüzérségi Laktanya - The Royal Artillery Barracks) - 1
10 ó: férfi szabadpisztoly, alapverseny
10 ó: férfi trap, alapverseny, 1. nap
13:30 ó: FÉRFI SZABADPISZTOLY, DÖNTŐ

    RÖPLABDA (Earls Court)   
    nők, 5. forduló:
    A csoport:
10:30 ó: Algéria-Dominikai Köztársaság
15:45 ó: Nagy-Britannia - Japán
17:45 ó: Olaszország-Oroszország
    B csoport:
12:30 ó: Kína-Koreai Köztársaság
21 ó: Egyesült Államok-Törökország
23 ó: Brazília-Szerbia

    KÉZILABDA (Copper Box)
    nők, 5. forduló:
    A csoport:
12:15 ó: Brazília-Angola
15:30 ó: Montenegró-Oroszország
17:15 ó: Horvátország - Nagy-Britannia
    B csoport:
10:30 ó: Svédország-Koreai Köztársaság
20:30 ó: Norvégia-Spanyolország
22:15 ó: Dánia-Franciaország

    KERÉKPÁR (Pályakerékpáros csarnok) - 1
11 ó: férfiak: Omnium (4 km-es egyéni üldözéses verseny), nők: sprint, selejtező
17 ó: férfiak: OMNIUM (15 km-es scratch, 1 km-es időfutam), Sprint, negyeddöntő, futamok az 5-8. helyért, nők: sprint, futamok a nyolcaddöntőbe jutásért, reményfutamok, nyolcaddöntő, reményfutamok, futamok a 9-12. helyért

    ASZTALITENISZ (ExCeL)
11 ó: férfi csapatverseny, negyeddöntő
20 ó: női csapatverseny, elődöntő

    LOVASSPORT (Greenwich Park)
12: díjugratás, egyéni és csapat selejtező

    TENISZ (Wimbledon) - 3
13 ó: férfi egyes, bronzmérkőzés, DÖNTŐ, női páros, bronzmérkőzés, DÖNTŐ, vegyespáros, DÖNTŐ

    ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: női 51 kg, nyolcaddöntő, női 60 kg, nyolcaddöntő, női 75 kg, nyolcaddöntő
21:30 ó: férfi 56 kg, negyeddöntő, férfi 91 kg, negyeddöntő

    SÚLYEMELÉS (ExCeL) - 1
16:30 ó: NŐI PLUSZ 75 KG, A CSOPORT

    MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
20 ó: NŐK, 3 M, DÖNTŐ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!