Olaszfalu

2016.11.28. 14:08

Harmincmilliós fejlesztést készítettek elő - Olaszfaluban stabil a költségvetés

Olaszfalu – Stabil a település gazdálkodása, a költségvetésben van tartalék a jövő évi pályázatokhoz. Egy 2017-re tervezett, nagyszabású, harmincmillió forintos felújításra is megérkezett a pénz.

Kutasi Zsófia

Jól alakult az idei év Boriszné Hanich Edit polgármester szerint, több beruházást is befejeztek és a jövő évi fejlesztéseket is előkészítették. Év elején ötmillió forintot nyertek pályázaton, melyhez az önkormányzat 2,5 millió forintot tett hozzá. Így két járda- és egy útszakaszt tudtak felújítani a Major és a Váci utcákban. A Vörösmarty utca egy járdaszakasza térköves burkolást kapott 11 millió forintból. A Gárdonyi utcát teljes szélességében leaszfaltozták. A polgármester elmondta, ezek a szakaszok töredezettek, balesetveszélyesek voltak. A faluban több útszakasz is felújításra vár, amely a jövő évi feladatok között szerepel. A járdák építését, felújítását is szintén folytatja az önkormányzat.

Tavaly megkezdték a köztéri keresztek, valamint faluközponti Vendel szobor rekonstrukciójával az emlékművek felújítását. Idén három kereszt újult meg 1,2 millió forintból; a korpuszokat csiszolták, átfestették a szakemberek. A ravatalozó lépcsőjének felújítása és az ajtócsere is elkészült idén egymillió forintból.

Az óvoda külső felújítására harmincmillió forintot nyert az önkormányzat. A pénz megérkezett, a munkálatok 2017 júniusra várhatóak, melyek között teljes tetőcsere, a fal szigetelése és újrafestése szerepel.

Az önkormányzat, amire lehetőség nyílt, pályázott, így a csapadékvíz elvezetésre, kültéri fitnesz eszközökre, konyhafelújításra, járdafelújításra, traktorra, külterületi útkarbantartásra is.

A polgármester szerint a pályázati rendszer alapvetően jó, viszont több lehetőségre lenne igény. Boriszné Hanich Edit elmondta, a költségvetés biztonságos, a tervek szerint alakult, a falu üzemeltetése stabil. Van tartalékuk a jövő évi pályázati önerőhöz is. Öt közcélú dolgozót, egy kulturális közfoglalkoztatottak alkalmaznak.

A településüzemeltetés egész évben bőven ad munkát, többek között az iskolai, óvodai étkeztetés, a három temetőt fenntartása, az utak és közterületek karbantartása.

Olaszfaluban nem jellemző a nagymértékű elvándorlás, elöregedés. Az országos átlagnak megfelelően alakul a lakosság létszáma. Kevés az üres ingatlan, melyek jól értékesíthetőek. Jelenleg 1070-en laknak Olaszfaluban. A polgármester elmondta, az utóbbi időben többen költöztek ki a városokból és fogtak helyben gazdálkodásba. Pozitív tendencia, hogy vannak fiatalok, akik itthon maradnak és mezőgazdálkodással foglalkoznak. A településen nem jellemző a munkanélküliség, amit az is mutat, hogy alkalmi munkavállalót a krumpli- és káposztaszedés idején nehezen találtak.

Fotó: Pesthy Márton

A demográfiai stabilitás egyik oka, hogy a település elhelyezkedése szerencsés, Veszprém, Zirc közel van, a 82-es út nem szeli át a település, az átmenő forgalom kicsi. A helyieknek könnyű a munkába járás. Boriszné Hanich Edit szerint a 82-es út felújítása nagy eredmény, jelentős előrelépés. Az eddig balesetveszélyes út most jó minőségű és az útburkolati jelek is jól látszanak. Viszont Veszprém felől Olaszfalu felé lekanyarodó út balesetveszélyes.

A faluban a helyeik többsége gazdálkodással foglalkozik. Idén közepes volt a termés, az árak alacsonyan maradtak, de a java a terményeknek elfogyott.

Az idei év újdonsága, hogy Olaszfaluban is bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

A tűzifaprogramban idén 46 m3 fát osztanak szét egyedülálló nyugdíjasok és fogyatékkal élők számára. A szociális ellátás részeként az önkormányzat támogatta az iskolások, óvodások tanévkezdését és a felsőoktatásban részt vevők tanulmányait.

Idén először a német nemzetiségi önkormányzattal közösen az önkormányzat a régi Olaszfalut bemutató falinaptárt ad ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!