Olaszfalu

2016.03.20. 14:41

Életüket adták a nemzetért - Megemlékezés Olaszfaluban

Olaszfalu - Az I. világháborúban a korabeli Olaszfalu katonafiai is helytálltak, a háború végéig a település fájdalmas, soha nem pótolható veszteségeket szenvedett ötvenkét hősi halottja személyében – mondta Boriszné Hanich Edit polgármester az 1945. március 23-án kivégzett fiatalok és az I. és II. világháborúban elhunytak tiszteletére tartott ünnepi megemlékezésen.

Kutasi Zsófia

A megemlékezésre a római katolikus templomban a szentmise után a templomkertben gyűlt össze a tömeg. Boriszné Hanich Edit ünnepi beszédében kiemelte, az áldozatok között magas volt a sebesültek, az egy életre megnyomorodottak száma, de sokan voltak olyanok is, akik csak jóval a háború 1918. évi befejezését követően kerültek haza az orosz hadifogságból. A háborúban elveszettek emlékéről nem feledkezett meg a falu: márványtáblára véste nevüket.

– Azoknak a nevét, akik életüket adták a hazáért, a nemzetért. Akik gyermekeiket elvesztő anyákat, férjüket sirató feleségeket, apjukat elveszített gyermekeket, bajtársaikra emlékező katonatársakat hagytak itt. Fájó szívvel, de elmondhatom, hogy nincs olyan magyar család, mely ne gyászolná harcokban elesett vagy áldozatul esett és ártatlanul kivégeztetett mártír hozzátartozóját – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: – Hálával gondoljunk azokra a névtelenekre is, akik túlélték a vérzivataros esztendőket, majd újból és újból nekiláttak, hogy a romokból felépítsék az országot, abban a reményben, hogy élhetőbb világot hagyhassanak az utódokra, ahol méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik majd be az elődök örökségét. Elhangzott, a hősi halottak előtti rendszeres és intézményes tisztelgés igénye az első világháború alatt fogalmazódott meg először. Már nem sokan élnek a faluban, akik emlékeznek a tragédiára, a második világháború borzasztó pusztításaira. Azonban ma is fontos a méltó emlékezet, a főhajtás az ártatlanok emléke előtt.

Címkék#Olaszfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!