Baleset

2024.06.06. 06:28

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és több mint húszan megsérültek egy súlyos vasúti balesetben szerdán röviddel éjfél előtt a kelet-csehországi Pardubicében, egy expressz- és egy tehervonat ütközött össze frontálisan - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

MW

Tűzoltók dolgoznak a kelet-csehországi Pardubicében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 5-én éjjel, miután összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jiri Sejkora

Három ember sérülése közepesen súlyos, a többieké könnyebb 

- közölte éjjel a helyszínen újságírókkal Vít Rakusan belügyminiszter. 

Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.  

Tűzoltók dolgoznak a kelet-csehországi Pardubicében történt vonatbaleset helyszínén 2024. június 5-én éjjel
Fotó: Jiri Sejkora / Forrás: MTI/EPA

A sérültek többségét a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek a helyszínen elég volt ellátniuk, de több mint huszonöt embert kellett a közeli kórházakba szállítani. A két mozdonyvezető túlélte az ütközést, csak egyikük sérült meg könnyebben, őt kórházban ápolják - mondta Martin Kupka közlekedési miniszter.

Kisiklott vonat a kelet-csehországi Pardubicében 2024. június 5-én éjjel, miután összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat. A baleset okát még vizsgálják
Fotó: Jiri Sejkora / Forrás: MTI/EPA

A RegioJet magántársaság expresszvonata Prágából a szlovákiai Kassára tartott, amikor a Pardubice Centrum vasútállomáson összeütközött a tehervonattal. A személyszállító vonaton, amelynek a mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt, több mint háromszázan utaztak. Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább. A tehervonat vegyi anyagokat szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár - mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.

A baleset következtében négy ember életét vesztette, húszan megsebesültek
Fotó: Stanislav Hodina / Forrás: MTI/AP

   

A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg.   

A RegioJet bejelentette: a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának.   

Petr Fiala miniszterelnök még az éjjel kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

Több mint száz ember megsérült egy kemerovói villamosbalesetben

Megsérült 102 ember, egy pedig életét vesztette egy kemerovói villamosbalesetben – közölte csütörtökön az Interfax hírügynökség, írja az MTI.

A sérültek között hét gyerek is van. Több mint 90 embert kórházba szállítottak kivizsgálásra, többeket megműtöttek. 31 pácienst már hazaengedtek.

Kemerovóban csütörtök reggel egy villamos éles kanyarban nem fékezett és két utas kiesett belőle. A jármű ezután egy megállóban álló másik villamosnak ütközött.

A baleset okának megállapítására vizsgálat indult. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított a biztonsági előírásoknak nem megfelelő szolgáltatásnyújtás címén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!