Nemeshany

2016.08.07. 15:35

Csipkéjéről híres a település - A szakkörösök mobiltelefon-tartót díszítő pályázatra készülnek

Nemeshany - A csipke teszi egyre ismertebbé az országban a falu nevét. A jellegzetes kézimunka készítése egy időre ugyan feledésbe merült, majd ismét felfedezték azt.

Tisler Anna

Kilencedik éve táborban is tanulhatják a varrott és vert csipke készítését az érdeklődők. Idén augusztus első hetében tartott a közös munka tíz résztvevővel. A táborban nyugdíjas pedagógus, középkorú varrónő, gimnazista és általános iskolás is sok új dolgot tanult. A programot a település önkormányzata, a Nemeshany Jövőjéért Egyesület és a Nemeshanyi Csipkések Baráti Köre szervezte. A táborvezető, Devecsei Gáborné készíti, oktatja és kutatja a hagyományt.

Kiss Csenge gallért készít (balra), mögötte húga, Virág munkáját nézi Devecsei Gáborné oktató
Fotó: Tisler Anna

Az alig ötszáz fős kistelepülés faluházában a jellegzetes nemeshanyi csipkék állandó kiállítása várja a látogatókat. Itt őrzik az 1937-es párizsi világkiállításon díjat nyert Tóth Mária bekeretezett diplomáját is. Tóth Mária menye, a nemrég elhunyt Tóth Andrásné fotókat és csipkéket is ajándékozott a településnek. A faluházban tartott foglalkozáson először vett részt Benőné Bakos Tünde, aki tanulókartonon terítőt készített. Szakmája varrónő, így az öltéseket már ismerte, de a csipkével kapcsolatos szakszavak problémát okoztak az első napokban. A leendő hatodikos nemeshanyi Kiss Virág már régi táborozónak számít, harmadszor jelentkezett. Idén violinkulcsot készített a hegedűjére. Nővére, a középiskolás Csenge gallért készített. A káptalanfai iskola tanára, Egyedné Varga Piroska szakkörön tanítja a csipkekészítést. Úgy látja, hogy van igény a foglalkozásra, a gyerekekkel pályázatokon is részt vesznek, nyertek már első helyezést is. Májusban Kiskunhalason három napon át bemutatót tartottak a szakkörösök, Ványik Brigitta, Olariu Anna, Rádi Romina és Imre Boglárka vett rajta részt. Egyedné Varga Piroska a nemeshanyi pókos csipkéért a különdíjat kapta meg. Már az októberi nagykállói pályázatra terveznek, ahova mobiltelefon-tartót díszítő csipkéket várnak a pályázat kiírói. A Művészetek völgyében Kapolcson két hétvégén az Éltető völgy-udvarban mutatták be a varrott csipke készítését. A tervekről megtudtuk, hogy jövőre lesz Tóth Mária születésének 110. évfordulója és a tizedik csipketábor, ezért ünneplésre is készülnek.

Nemeshanyi csipkenyaklánc

Devecsei Gáborné elmondta, hogy ma nagy divat a csipke ékszer. Aki nagyobb mennyiségben készíti, annak az eladásból jövedelme is származhat, hiszen nagy az igény a minőségi és egyedi darabokra.

Címkék#csipke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!