Nap képe

2012.08.18. 05:55

Ritka bagolylepkefaj jelent meg a lápréten

Címkék#bagolylepke

Halimba - Szeretek a lápréteken bóklászni, amikor menta illatát lengeti a nyári szellő. Az egyik legkedvesebb lápréti növényem az őszi vérfű.

ifj. Vasuta Gábor

Az őszi vérfűtől (Sanguisorba officinalis) ilyenkor augusztus vége felé már pirosra színeződik a láprét, a magas növény tűzpiros virágai lengedeznek, egyes helyeken hatalmas tömegben.

A legnagyobb vérfüves láprétet Halimba határban láttam, ehhez hasonlót csak a sümeg-nyírlakpusztai lápréteken. Ehhez a növényhez köthető egy dunántúli viszonylatban ritka lepkefaj megjelenése, a vérfű aranybagolyé (Diachrysia zosimi).

Pár nappal ezelőtt a Somlóvásárhely határában elterülő, úgynevezett Holt-tó természetvédelmi terület szélénél lámpáztunk lepkész barátommal, aki először csak reménykedett a vérfű aranybagoly megpillantásában, majd hatalmas örömöt okozott neki, amikor éjféltájban megjelent a láprét szélén felállított hófehér lepedő fényén a ritka lepkefaj. Hernyója csak az őszi vérfűn fejlődik, a Nyírség északi részén és a Szatmár-beregi-síkon viszonylag gyakori.  Védett faj, természetvédelmi értéke kétezer forint.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!