Nagyvázsony

2017.08.20. 13:57

Munkahelyeket teremt és a hagyományokat őrzi majd a Tájérték Központ

Nagyvázsony - A hagyományt nem őrizni kell, mert nem rab, az örökséget sem kell megvédeni, mert nem támadják. Meg kell élni és pont ilyen rendezvényekkel lehet ezt megélni, ahogy a fogatosok életük részévé teszik a lovat, a lóval való foglalkozást – mondta Ugron Ákos Gábor.

Molnár Sándor

A település önkormányzata és a Pontes Alapítvány a Virtus- Lóerők Napja rendezvényeinek díjátadó ünnepségével egybekötve szervezte meg az első Magyar Igásló Ökológiai és Tájérték Központ ünnepélyes alapkőletételét. A rendezvényen részt vett Ugron Ákos Gábor, állami földekért felelős helyettes államtitkár és Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke is.

A Lóerők Napján a Virtus Kupát Varga Zsolt nyerte meg. A díjakat Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár és Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke adta át
Fotó: a szerző

Ugron Ákos Gábor köszöntőjében elmondta, hogy az ilyen versenyek és maga a fogatolás az egyik legfontosabb hagyományunk. A lovas nemzet talán éppen ettől lovas nemzet. Kiemelte, hogy Nagyvázsonyban, ahol történelmi hagyománya van a Kinizsi várnak és a Pálos barátoknak, ahol kulturálisan ilyen lovas élet tud megvalósulni és ahol a Balaton-felvidék természeti környezete vesz minket körbe, ez a hármasság, ez az örökségünk, ezek a hagyományaink. A közeljövőben felépítendő Magyar Igásló Ökológiai Tájérték Központ nevével kapcsolatban elmondta, hogy mindegyik szónak fontos jelentősége van. Az igáslónak, mert a ló az egyik ősi hagyományunk a solymászat mellett. A tájnak is, mert ebben vagyunk, ebben éljük a kultúránkat, és az ökológiának is, mert ez a természeti környezet az egyik legfontosabb örökségünk – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Területi Operatív Program terhére 126 millió forint kormány-támogatással épülhet majd meg az első Magyar Igásló Ökológiai és Tájérték-központ.

Az ország első ilyen létesítménye több funkciót is ellát majd. Egyfelől a látogatóközpont épületében interaktív eszközök segítségével ismerkedhetnek gyermekek és felnőttek, illetve csoportok a munkalovak világával. Tematikus hétvégéken  pedig nem csak az élményteremben, hanem kint a szabadban nézhetik meg és ki is próbálhatják a látogatók a lovas szántást, a szénacsinálást, a boronálást, fakitermelést, vetést és egyéb lovas munkákat. A látogatóközpont ugyanakkor számos tematikus fogatos program , mint borvacsorák, gyógynövénytúrák, fogatos zarándoklatok, fogatos pikniktúrák szervezését is felvállalja majd. Az épületegyütteshez családi rendezvények, esküvők, céges csapatépítők számára is alkalmas, high-tech vetítőkkel, ledfalas technikával ellátott nagyterem, szabadtéri élményelemek és egy, a Szent Jakab-romokat és a tájérték-területet bemutató tanösvény is megépül.

A lovas versenyek díjátadója után az alapkövet Fábryné Takács Tímea a Pontes Alapítvány elnöke és Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár helyezte el. Fábry Szabolcs polgármester reményét fejezte ki, hogy az új központ sok munkát és sok feladatot ad majd nem csak az építése, hanem a működtetése során is, és élénkíti a turizmust a településen és a környéken. A lovak pedig további barátokat szereznek általa. Ugyanakkor szeretne a nagy-és dédszülei életpályája és mártíromsága előtt is, és általában a magyar lovas kultúra előtt is tisztelegni ezzel a hellyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!