Telekom Veszprém

2015.05.16. 16:42

Veszprém-Szeged: Nagy László zsenialitása döntött

Veszprém - Nagy László pazar teljesítményével négy gólos hátrányból állt talpra a Veszprém és megérdemelten szerzett vezetést az egyik fél két győzelméig tartó bajnoki fináléban a Szeged ellen

B. Virág Rita

Veszprém-Szeged
29:23 (12:15)

Veszprém, 4800 néző. V.: Herczeg, Südi. Veszprém: Alilovic – Gulyás, Nagy 9, Chema 3, Sulic 5, Ilic 6 (1), Iváncsik. Csere: Mikler (kapus), Schuch, Terzic, Nilsson 1, Zeitz 1, Lékai 1, Ugalde 3, Marguc. Edző: Carlos Ortega. Szeged: Sierra – Prodanovic 2, Zubai 2, Kallman 5, Blazevic, Ilyés, Bombac 2. Csere: Wyszomirski (kapus), Balogh 1, Parrondo 4 (2), Ancsin 2, Vranjes 1, Robledo 4. Edző: Juan Carlos Pastor.

Kiállítások: 6, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 1/1, ill. 3/2.

Éppen tíz éve, a 2005/06-os idénytől rendeznek bajnoki döntőt a férfi kézilabda bajnokságban, amit eddig mindig a Veszprém és a Szeged játszott. A bakonyiak elképesztő sorozatot tudhatnak magukénak, hiszen csupán egyszer bukták el a finálét, 2007-ben, amikor a Tisza-partiak még a Március 15. úti sportcsarnokban hetesekkel győztek, s ez aztán akkora pofon volt a veszprémieknek, hogy nem is tudták megnyerni a három győztes meccsig tartó párharcot.

Fotó: Zwicker Tamás

Carlos Ortega tanítványai sorozatban nyolcadszor védhetik meg címüket az idén. Erre minden esélyük adott, hiszen a szegediek 2013. októbere óta nyeretlenek a veszprémiek ellen.

A bemutatáskor minden veszprémi játékos piros pólót húzott, amelyen egy üzenetet olvashattunk: „Ruesga veled vagyunk”. Az irányító, akit keresztszalag szakadással hétfőn műtöttek Barcelonában, már az idény hátralévő részében nem léphet pályára, így veszprémi pályafutása befejeződött.

Ilic bombájával kezdődött a finálé, amire Parrondo hetesből válaszolt. Prodanovic kapott két percet Iváncsik cibálásáért, majd újra Ilic villant.

Alilovic védése nagyon kellett, a kapus kétszer is megakadályozta, hogy a vendégek vezetéshez jussanak (8. perc: 3:3).

Jó védekezés után Sulic kapott jó indítást, majd elrontott szegedi támadás után Chema cikázott a kapuig (12. perc: 5:3).

A vendégek azonban alig egy perc alatt egalizáltak, előbb Kallman, majd Bombac volt eredményes.  Chema szerzett ismét vezetést a csapatának, aztán Balogh durrantott mellé, az ellentámadás végén pedig Ilic bombázott Sierra kapujába (15. perc: 7:5).

Ilic hátmögötti passzából Chema már a harmadik góljának örülhetett, Parrondo pedig indítás végén megint egyre hozta fel a csapatát (17. perc: 8:7). Hazai kapufát követően ismét egál volt az állás.

A 19. percben először vezetett a Szeged Parrondo hetesének köszönhetően, azonban a publikum nem hagyta el övéit, még hangosabb fokozatra kapcsolt. Az Építők csapata azonban megtorpant Robledo ziccere után már kettővel ment a kékmezes társaság (20. perc: 8:10).

Hiába kért időt Ortega edző, mert csapata azonnal eladta a labdát és Kallman ezúttal nem hibázta el a ziccert (8:11). Sulic lövését védte Sierra, erre már ébresztőt kiabáltak a nézők. Ráadásul Terzic két perces kiállítást kapott, s ekkor a lehető legjobbkor jött Mikler hetesvédése. Sajnos továbbra sem találta a kiutat a válságból a Veszprém, Ancsin góljával már négy volt közte (24. perc: 8:12).

Nagy unta meg a tétlenséget, azonban Kallman visszaállította a kínos különbséget. A Szeged szigorú védelme nem várt zavart okozott a hazaiaknál, s bár Ilic, majd Sulic is betalált, a vendégeknek mindig volt válasza (29. perc: 11:15).

A félidő utolsó percében Nagy bombája végre utat talált a szegedi kapuba, s ezzel zárult a félidő (12:15).

Robledo átlövésével folytatódott a mérkőzés, s felállt fal ellen csak kínlódott a Veszprém, azonban Ugalde indítás góljával mégis sikerült közelebb férkőzni, sőt Nagy ziccere is védhetetlen volt (14:16).

Robledo tarthatatlan volt, amíg Nagyot meg nem rángatta, mert utána két percre a padra küldték a játékvezetők.  Emberelőnyben Ilic újabb zseniális passzából Sulic faragta egyre a hátrányt, Nagy újabb találata pedig már 18:18-at jelentett. A veszprémiek védekezése jelentősen feljavult, most a Szeged kezdett egyre bizonytalanabbá válni.

Kallman ziccerére Ugalde válaszolt, s mikor Ilic bombája Sierra kapujában landolt majdnem felrobbant az aréna. (43. perc: 20:19.).

Marguc kiállítása sem hozta zavarba a Veszprémet, amely jól játszotta meg beállóit, sőt Ilic kegyetlen erejű lövésével már 24:21-et mutatott az eredményjelző.

A hajrá 25:21-es veszprémi vezetéssel indult, s bár a Szeged becsülettel hajtott, látszott, a hazaiak nem engedik ki kezükből a győzelmet.

Végül a hajrában már magabiztosan kézilabdázott a bajnoki címvédő és főleg Nagy zsenialitásának köszönhetően, aki ha kellett féltérden szerzett labdát, ha kellett kőkeményen védekezett, ha kellett gólpasszokat adott és nem utolsósorban a gólgyártásban is jeleskedett, így a házigazda biztosan szerezte meg a hőn áhított első sikert.

 

Carlos Ortega: - Jól halad a Szeged, szépen fejlődik, alaposan megnehezítette a dolgunkat. Mi is jól végezzük a dolgunkat, hiszen mindannyiszor válaszolni tudtunk a Szeged húzásaira. Büszke vagyok a játékosaimra, akik ma nagyon nehéz helyzetből tudtak talpra állni. Kevés idő marad keddig, de javíthatunk a hibáinkon. Szeretném megértetni a játékosokkal, nagyon oda kell figyelnünk, a múltkori sikerből nem szabad kiindulni, rettentő nehéz lesz, ha nyerni akarunk idegenben.

Cristian Ugalde: - A Szeged ellen öt mérkőzést sorozatban megnyerni nagyon nehéz. Minden meccs egyre komolyabb kihívás elé állít minket. Szerintem csak az eredményből kiindulni nem szabad, mert nincs ekkora különbség a két fél között. Kedden is védekezés és a jó kapusteljesítmény dönthet.

Juan Carlos Pastor: - Soha nem játszottunk még ilyen jól, de a vége mindig ugyanaz. Rengeteg hibát követtünk el a második félidőben, nem volt kapura lövésünk, a kontrákra építve megérdemelten szerzett vezetést a Veszprém. Emberelőnyben is gólképtelenek voltunk és ezzel elment a meccs. Ötven percig harcoltunk, de ez sem elég, még sokat kell javulnunk, hogy egy ilyen top csapat ellen idegenben is képesek legyünk a győzelemre.

Ilyés Ferenc: - Negyven percig jól tartottuk magunkat, de lendületbe jött a Veszprém, ráadásul ötezer ember űzte, hajtotta és innen már megállíthatatlan volt ellenfelünk. Kedden mindent megpróbálunk annak érdekében, hogy vasárnap ismét pályára léphessünk az arénában.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!