Lóerő

2014.02.13. 09:35

Növekedett az értékesítés

Megyei körkép - Örömmel rögzítette a tényt a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az idei januári új gépjármű forgalomba helyezési piacról: időarányosan minden szegmensben nőtt az értékesítés.

Tremmer Tamás

A DataHouse már nyilvánmosságra hozta a januári új gépjármű forgalomba helyezési adatait. Ennek elmezésére Erdélyi Pétert, az MGE ügyvezető elnök kértük. A személygépjármű forgalomba helyezés 2013. januárjához képest jelentős előrelépést mutat, hiszen 720 darab a növekmény, ami bíztató jel arra, hogy az év egészében is megvalósulhat az előre jelzett növekedés. Figyelni kell azonban a devizaárfolyamokra, mert a forint jelentősebb és tartós gyengülése a gépjárművek árának növekedését vonhatja maga után, ami a piacra negatív hatással lehet.

A kishaszon járművek forgalomba helyezése 2013 nyara óta folyamatosan fejlődik, ami nagymértékben a haszonjárművekre igénybe vehető kedvezményes MNB hitelkonstrukciónak köszönhető. Ebből is látszik, hogy megfelelő hitelezés szükséges a gépjármű kereskedelmi ágazat talpra állásához. A nagyhaszon járművek forgalomba helyezése esetében folytatódott a korábbi évek jelentős növekedése, egyelőre az EURO 5 motorral szerelt teherautók területén. Meg kell várni, hogy a piac milyen képet fog mutatni akkor, amikor az EURO 5 típusok már kifutottak. Erre az időszakra némi visszaeséssel számolnak. A motorkerékpár piacot sújtja most már ötödik éve legsúlyosabban az értékesítési válság. A volumen olyan alacsony, hogy szinte értékelhetetlenné teszi a piaci mozgást, ezzel együtt örömükre szolgál, hogy az utóbbi időszakban némi fejlődés mutatkozott és ez idén is folytatódni látszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!