Lóerő

2013.11.21. 11:00

Készüljünk időben a télre!

A téli időszak megkezdődése előtt az autósoknak a megfelelő minőségű téli gumik felszerelésén túl az alváz, a karosszéria állapotát is érdemes ellenőrizni, ha nem akar valaki később váratlanul egészen mélyen a pénztárcájába nyúlni.

Szijártó János

Mint az élet számos területén itt fontos a megelőzés, hiszen amíg egy teljes téli karosszériafelkészítés néhány tízezer forintos nagyságrend, addig ennek elmaradása akár több százezer forintos kárt is jelenthet az autótulajdonosnak.

- A téli felkészítés során ajánlott megnézni az alvázon az esetleges mechanikus sérüléseket, azok állapotát és gondoskodni azok megszüntetéséről. Kerülni kell természetesen a túlzásokat is, minden évben nem érdemes teljes alvázvédelmet beiktatni, a sérülések javításán túl inkább az üregvédelemre kell összpontosítani. A mai gépjárműveknél persze már nem is igazán jellemző az alvázvédelem valamikori formája, amikor jó vastagon bekenték, víztaszító anyaggal az alsó, útközeli felületet. Mert ez önmagában nem elég, sőt, gyakran a hibák elrejtéséhez járul hozzá, fogalmazott Lovász Róbert, az egyik tapolcai szerviz tulajdonosa, vezetője.

Lovász Róbert szerint a szakszerűen elvégzett alváz- és üregvédelem évekre megfelelő védelmet nyújt a gépkocsi számára. Fotó: Szijártó János

- Egy átfogó vizsgálat, előkészítés és a téli alváz-, üregvédelem ideje lehet egy nap, de autó függvényében, akár több is. A kezelendő felületet le kell tisztítani, utána elvégezni a javításokat, majd így kerülhet rá a védőréteg. Az alvázhoz bitumenalapú anyagot használunk, az üregvédelemhez viaszt. Ha egy ilyen műveleten átesik a gépkocsi, évekig nem lesz vele gond. Azokat a kis üregeket kell lekezelni, amelyekben téli időszakban megállhat a víz, vagy a só. A só alattomos, akkor is „rongál", amikor már megszáradt. Tény, hogy télen az utakra kikerülő só a legnagyobb ellensége az autónak, így a gyakori mosás jelentősen meghosszabbíthatja az jármű élettartamát. Nyilván a sáros úton való közlekedés után is érdemes mielőbb tisztítani, lemosni az autó alját, mert ha a sár bent marad a üregekben, ott folyamatosan „dolgozik" tovább a tulajdonos kárára. A küszöbök, sárvédők mennek tönkre először, ha a hozzánk beérkező autótípusokat nézem, akkor a régebbi Opelek, Mercédeszek, az újabbak közül pedig a Mazdák a leginkább veszélyeztetettek a téli hónapok viszontagságai kapcsán - hangsúlyozta a autószerviz vezetője.

Hozzátette, tapasztalatai szerint ma az autótulajdonosok nagyjából egyötöde az, aki komolyan odafigyel a téli védelemre, bár a relatív alacsony arány vélhetően a nem túl kedvező jövedelemviszonyokkal is magyarázható.

Gondoljunk a karosszéria védelmére

A téli felkészítéshez tartozik még üregvédelem mellett a karosszériaelemek szakszerű vaxolása is, ami ellenállóbbá teszi a külső felület. Fontos az ajtók melletti gumiszigetelések szintetikus anyaggal való lekezelése, hiszen a mínuszokban könnyen odafagyhat a fémhez és egy ajtónyitásnál letépődhet, több tízezer forintos a kárt okozva ezzel. A szélvédő védelméről sem árt gondoskodni, hiszen kifejezetten balesetveszélyes, ha nem látunk rendesen vezetés közben. Belül tartós párásodásgátlóval kell lekezelni az üvegfelületet, kívül vízlepergetővel. Ez egyszerűbb és olcsóbb eljárás, mint egy komolyabb kár helyrehozása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!