Laza

2010.02.20. 07:00

A Republic közelről

Hat éve fotózza a Republic koncertjeit a veszprémi Horváth Balázs. Az idén húszéves zenekar hivatalos csapatának tagjaként több tucat koncerten járt már, s a készülő új nagylemez borítójához is az ő segítségét kérték Cipőék.

Szabó Péter Dániel

Fuvarozással foglalkozó családi vállalkozásuk révén munka közben került először komolyabb fényképezőgép a 30 éves veszprémi fiatalember kezébe.

- A kamionokat kellett fotóznom különböző hivatalos okmányokhoz, ám megtetszett a dolog, s szabadidőmben is egyre többet és többet kattingattam tükörreflexes gépemmel. Először két öcsém gokartversenyein, ahol idővel a csapat hivatalos sportfotósa lettem, minden versenyre utaztam velük - mondja Horváth Balázs, aki 2004-ben került kapcsolatba Abella Miklóssal, a Republic zenekar menedzserével, s azóta a Republic koncertjeinek képi megörökítéséért felel.

- A jelentősebb élő fellépések mindegyikén ott voltam és vagyok, ez főképp az időmtől és az anyagi lehetőségeimtől függ, ugyanis társadalmi munkában végzem ezt a tevékenységet. Számomra megtiszteltetés, hogy egy országos hírű zenekar csapatába tartozhatok, s nem mellesleg referenciának sem utolsó a Republic mellett eltöltött hat esztendő.

Balázs egy-egy koncerten 5600 képet készít, amelyek a banda honlapján láthatók.

- A színpadról szoktam fotózni a fiúkat, az egyetlen szabály, hogy lehetőség szerint észrevétlennek kell maradnom, nem zavarhatom meg a koncertet. Ezért van szükség a fekete pólóra, nadrágra és cipőre is, ami egyfajta kötelező egyenruha a színpadi fotósok körében, s segít abban, hogy úgymond elrejtőzzünk a közönség elől - meséli Balázs, aki egy buli alatt két memóriakártyát is megtölt képeivel, amelyek olyannyira tetszenek a zenészeknek, hogy lemezborítóhoz is használtak már közülük. A Republic legújabb, megjelenés előtt álló albumának fotós munkálatai pedig szinte teljesen a veszprémi fiatalemberre hárultak.

- Minden zenekari tagot a választott környezetében kellett megörökítenem, Boros Csaba basszusgitárost például kisfiának iskolájában fotóztam le. A képet a Köztársaság címmel megjelenő új lemez borítóján láthatja majd viszont a közönség - mondja büszkén Balázs, aki az évek, s tucatnyi együtt abszolvált koncert során jó kapcsolatba került a banda tagjaival, akiket egyszerű, hétköznapi embereknek, ám zenészként vérbeli profiknak tart.

A jó kapcsolat ékes bizonyítéka, hogy a fiatalember jövő héten nyíló budapesti kiállításán ott lesznek a jubileumot ünneplő Republic tagjai is.

- Február 23-án a koncerteken készült fotókból nyílik egy tárlat az újpalotai művelődési házban. Érdekesség, hogy épp aznap lesz 20 éves a csapat, így a magam módján én is tiszteleghetek az eredményeik előtt. Persze az igazi ünnep március 15-én lesz a Papp László Sportarénában, ahol természetesen ott leszek, csakúgy, mint előtte március 5-én Veszprémben.

Balázs egyébként a Republic révén több zenekarral és előadóművésszel is kapcsolatba került, akik rendszeresen hívják koncertjeikre. Fotózta már a Bikinit, Torres Danit és a Csillag születik műsorban feltűnt Sid csapatot, de a még viszonylag ismeretlen Dark Notes lánybanda és a fent említett Boros Csaba fiát is a soraiban tudó Zoom együttes élő fellépésein is feltűnt már.

A nagy terv azonban egy több kontinenst átszelő túra a nagy kedvencnek számító Nightwish zenekarral.

- A finn szimfonikus metál bandát régóta kedvelem, s fotósként nagyon szeretnék bekerülni a 2011-ben induló világ körüli turné hivatalos csapatába. Tudom, elsőre kissé földtől elrugaszkodottnak tűnik a kijelentés, ám azt gondolom, ha az ember nem tűz ki nagy célokat az életben, akkor semmire nem viszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!