Kultúra

2017.07.25. 17:30

Virtuózok a bál előtt - Lavotta János emlékére tartják a cigányprímásversenyt

A prímásversennyel elkezdődtek az Anna-fesztivál eseményei. A kétnapos versenyen idén a fiatal cigány-prímások mérik össze tudásukat.

Sági Ági

Öt éve a szombati Anna-bál előtti fesztiválprogram része a prímásverseny, amit felváltva népzenei és cigányprímásoknak szerveznek. A versenyzők kötelező és szabadon választott darabokat adnak elő, melyet értő zsűri bírál.

- Egy jó prímás olyan, mint egy karmester. Tisztában van a szólamokkal, irányítja a zenekart, ért a harmóniákhoz, tudja, hogy meddig mehet el zeneileg, és fontos a virtuozitása is - mondta el lapunknak Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes prímása, a zsűri elnöke.

A versenyre idén hat fiatal jelentkezett, egyikük Csehországból nem tudott eljönni, így öten versenyeznek az egymillió forintos nyereményért.

- A lelkesedéssel nincs baj, beleteszik a szívüket a zenébe. Fejlődésre azért szükségük lenne, általában nincs körülöttük senki, aki segítene, mit hogyan kell csinálni. Szerintem a szülők felelőssége is, hogy a gyerekek lehetőséget kapjanak a fejlődésre - tette hozzá. A prímás elmondta azt is, hogy erre is jó ez a két nap. Fejlődési, előrelépési lehetőség, és talán egy kis figyelmet is kapnak. A kötelező darabok után a verseny szerdán 10 órától a szabadon választott művekkel folytatódik, 21 órától pedig a versenyzőkkel gála kezdődik a Gyógy téren felállított színpadon. Itt derül majd ki az is, hogy ki nyerte meg a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!