Kultúra

2015.06.24. 06:24

Varázslatos éj isteni nedűvel - Pincetúra a Somlón

Nevetéstől és nótaszótól zengett a környék. A helyi pincészetek és boros gazdák szervezésében különleges közösségi élményben volt része azoknak, akik a történelmi borvidék nappali kirándulásait és az Éjszakai Pincetúrát választották hétvégi programul.

Szántó Renáta

A harmadik alkalommal megrendezett Szent Iván éji mulatság keretében negyvenegy helyszínen várták a kikapcsolódni vágyókat több mint száz különböző kulturális és szakmai programmal, melyek között vezetett borkóstoló, grill-verseny, tábortűz gyújtás és koncertek is szerepeltek. A családi élményvadászatról sem feledkeztek meg a szervezők, hiszen napközben geotúrát és várlátogatást, valamint társas- és kártyajátékokkal felszerelt pincéket, illetve különféle szabadtéri foglalkozásokat, sportokat kínáltak az idelátogatóknak.

Fehérvári Károly egy pohár borral köszönti a vendégeket. Fotók: Györkös József

Dékány Tibor munkáit egész nap megtekinthették a Szent Ilona Kápolnába betévedő vándorok. A Tanúhegyek vonzásában elnevezésű kiállítás érdekessége abban rejlett, hogy Dékány fotóművész, a bemutatott alkotásokat azonban ecsettel készítette a magyar bortájakról.

Az esti programok 22 órakor az évente egyszer, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva lévő kápolnák harangszavára kezdődtek, innentől a mulatásé volt a főszerep. A fellobbanó örömtüzek mellett egyre hangosabbá vált a baráti társaságok kacagása és dalolása.

A Borostyán férfikórus éjszakai koncertje

Az ajkai Borostyán férfikórus még éjszakai koncertet is adott a Húdejó pincénél. A messzeségbe különböző stílusú dallamfoszlányok szálltak a környékről. A vidámság órái voltak ezek, melyben felejthetetlen élménnyel gazdagodhattak a jelenlévők. Hajnalban a legkitartóbb kalandorok összejöttek még egy közös napfelkelte-köszöntőre, a hegy tetején található kilátónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!