Kultúra

2016.10.13. 18:56

Szívükben őrzik a haza értékeit - 20 éves a Tájak-Korok–Múzeumok Egyesület veszprémi klubja

Veszprém - A kiállításon az elmúlt két évtized utazásain készült élményképeket láthatjuk.

Jákói Bernadett

A Veszprém AGÓRA-ban nyílt rendhagyó fotókiállítás ezúttal a fennállásának 20. jubileumát ünnepelő Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület veszprémi klubja két évtizedes múltjába nyújt betekintést. 1996-ban városunkban több, máig működő civil egyesület kezdte meg tevékenységét, így az idei évben a csaknem 100 tagságot számláló Tájak-Korok-Múzeumok veszprémi klubja is két évtizedes múltat mondhat maga mögött. A rendhagyó kiállításanyag nem profi fotósok alkotásaiból állították ki, hanem a klubtagok által, kirándulásaikon készített legsikeresebb emlékeket idézik fel, a legszebb pillanatokat, felejthetetlen emlékeket megörökítve.

Az ünnepélyes kiállítás megnyitón a Táborállás Daloskör nagysikerű ismert dalokat adott elő Bojnécz Gábor művészeti vezető zenei kíséretével, amely mellett Szélesi Fanni szólóénekkel működött közre.  Szegedi József alapító tag és dr. Simon Katalin klubvezető, aki maga is a megnyitón szereplő Táborállás Daloskör tagja, köszöntőbeszédben felidézték a klub megalakulásának kezdetét, felelevenítve a megalakulásuk első időszakát.

Közel negyven éve merült fel az igény arra, hogy a természeti, kulturális és épített örökségünk megtekintésére kedvező lehetőséget nyújtson egy szervezet. Lénárd Judit ötlete alapján alakult meg a TKM Egyesülete. Megindult egy olyan pecsételős országjáró játék, amely nagy tömegeket megmozgatott, nem utolsó szempontként a szervezet tagságának ingyenes múzeumi belépést is biztosított.

A megnyitón a Táborállás Daloskör mellett Szélesi Fanni működött közre

Ezzel egyidejűleg Éri István neve is fémjelez, hiszen érdeme, a TKM kiskönyvtári füzetek megindítása volt, amelyek egy táskában elfértek és pontos leírást, szakmai bemutatást adtak egy-egy nevezetességről, látnivalóról. Napjainkig több száz füzet jelent meg, és szükség volt a klubok szervezésére is az ország különböző pontjain, tájegységein.

Így jutott el Veszprémbe is a hír, az akkori Idegenvezetők Klubjának vezetőjéhez, Steierlein Istvánné Gittához is, - aki ma már nincs közöttünk- ő nagy lehetőséget látva szorgalmazta a klub elindítását. – elevenítette fel köszöntőjében a jelenlegi klubvezető dr. Simon Katalin, aki azóta is, ma már nyugdíjasként vezeti a klubot, ám  idegenvezetőként kapta meg 20 évvel ezelőtt  a lehetőséget az elindításra.

dr. Simon Katalin a klub vezetője eleveníti fel az elmúlt húsz év történéseit

A tanulás, a művelődés legegyszerűbb módja az utazás – hangzik Comenius idézetével, nos a klubot is ez a bölcselet vezérli, hiszen nincs ma már olyan zúgja országunknak, ahol ne járt volna a klub szervezett kirándulásaik alkalmával, ahonnan ne érkeztek volna haza bölcs tapasztalatokkal, gazdag élményekkel a klubtársak.

Omász Katalin értékesítési igazgató nyitotta meg a kiállítást, ismert irodáján keresztül szervezi a klub vezetősége a rendszeres utazásokat. Szívhez szóló gondolatokkal méltatta a szülőföld, a táj csodálatát, és tapasztalatát kiemelve hangsúlyozza, hogy sokan járják a világot, számtalan országot keresnek fel tömegek, de szülőhazájukat, anyaföldjüket nem, vagy kevésbé ismerik. Úgy érzik, minden csodát láttak, minden varázsát ismerik az idegen tájnak is, de a legigazibb csoda itthon is várna rájuk

Omász Katalin értékesítési igazgató nyitotta meg a jubileumi kiállítást

Fontosak az együtt töltök kirándulások, az élmények, a közösségi utazások, amiből a remények szerint a következő húsz évre a Tájak- Korok -Múzeumok veszprémi egyesülete sem szenved majd  hiányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!