Kultúra

2015.09.08. 16:29

Régen elfeledett képek

Balatonfüred - Fekete-fehér fotókon elevenedett meg az 50-es, 60- as évek fordulójának balatonfüredi hétköznapjai, melyektől minden látogató nosztalgikus hangulatba kerülhetett.

Kekk Sára

Az 1924-ben Balatonfüreden, az Ágnes-villában született Talabér Gyula, az eredetileg kertészeti kutatóként dolgozó fotóművész. Az ötvenes években készített felvételeiből nyílt kiállítás a Vaszary Galériában, ahol bemutatták a Tempevölgy folyóirat legújabb számát is, melyet a fiatalon elhunyt alkotó képei illusztrálnak. Ahogy Tóbiás Krisztián, a lap főszerkesztője a kiállítás megnyitóján elmondta, legújabb kiadványuk hosszabbra sikeredett, mint az eddigiek, hiszen rengeteg, Balatonfüred életében is fontos eseményről is beszámolnak, például a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenynek is külön blokkot szenteltek.

Bár Talabér Gyula nem foglalkozott hivatásszerűen a fotográfiával, több szakmai díjat kapott, Távolban egy fehér vitorla című képéért, illetve külföldi kiállításon is szerepelt, sőt Zákonyi Ferenccel közösen az Utazás a Balaton körül Kenesétől Keszthelyig illetve a Tihanyi félsziget című, az ötvenes évek közepén megjelent diafilmekben is részben az ő felvételei láthatók - mondta Katona Csaba történész, a kiállítás egyik szervezője. A Naplónak a történész elmesélte, a fényképek tavaly kerültek látókörébe, mikor Professionatus spielerek Arcok és történetek Balatonfüred múltjából című kötetéhez kerestek illusztrációkat.

- A kötet készítése közben már felmerült a kiállítás terve is, melyet Burza Patrícia Kármen, Tóbiás Krisztián és kollégáik áldozatos munkája nélkül nem sikerült volna összehoznunk. Talabér Gyula témaválasztását egyszerűség jellemzi, de pont ez teszi a történészek, illetve helytörténészek számára értékessé fotói többségét. Nem csak a korabeli Füred számos részletét örökítette meg, hanem például a manapság oly divatos retró jegyében a korai Kádár-korszak hajviseletének, ruházatának, a korabeli hétköznapi életnek gazdag világát is.

Katona Csaba a látogatóknak külön is szívesen mesélt Talabér Gyula balatonfüredi fotóiról
Fotó: Kekk Sára

Ráadásul nem csak a turisták által látogatott Balatonfüredet, a legkedveltebb helyeket fotózta, megörökítette képein fürdőteleptől feljebb a piacot, a kofákat, a hétköznapi embereket, a pályán sportoló fiatalokatis. Számos képén látható még a település fölött meghúzódó Koloska-völgyet, Arács falusias házait, a kikötőben a hajókat, a halászokat és a hajógyári munkásokat. Bár a mostani tárlatból kihagytuk a hajógyári képeit, remélem nemsokára azokat is bemutathatjuk egy külön kiállításon, illetve ezt a tárlatot szeretnénk több településre is eljuttatni.

Talabér Gyulára komolyabb fotós karrier várhatott volna, ha pályáját nem töri meg betegsége - mondta róla Tóbiás Krisztián. - 1961-től egészsége folyamatosan és gyorsan romlott, majd 1962-ben fiatalon, 38 évesen elhunyt. Életművét kizárólag a leszármazottak gondosságának köszönhetően ismerhetjük, ugyanis ők őrizték meg az Ágnes-villa padlásán fekete fehér fényképeit, üvegnegatívjait és levelezéseit.

A kiállítás január 3-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!