Kultúra

2015.05.21. 13:49

Nem sors, hanem feladat - A Trianon Múzeumban nyílt kiállítás

Várpalota – Meg kell szabadulnunk Trianon görcsétől, hogy szabadon és függetlenül tudjunk határozni. Ehhez fel kell mérni a lehetőségeinket, képességeinket – fogalmazott Deák Ernő, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke.

Kutasi Zsófia

Az összeomlástól a restaurációig 1918-1921, Prónay Pál és a Nyugat-Magyarországi felkelés című kiállítás megnyitóján a Trianon Múzeumban az elnök kiemelte, adva van a valóság, Trianon, ezt megkerülni nem lehet. Tisztában kell lenni vele, mi történt, de ez nem lehet egy holtpont, hanem el onnan kell mozdulni. Ez úgy lehetséges, ha főleg lelkileg feldolgozzuk azt. A közel száz éves terhelt múltunkat meg kell oldanunk olyan értelemben, hogy egyrészt tisztában kell lenni vele, másrészt látnunk kell azt, hogy Trianon számunkra egyelőre megoldatlan, de nem megoldhatatlan feladat. A gyászt, tragédiát le kell gyűrni és tovább tekinteni. - Trianon megoldása nem sors, hanem feladat – hangsúlyozta Deák Ernő.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Sepsibükszádi Fúvószenekar 
Fotó: Kutasi Zsófia

A kiállítás 1918-tól 21-ig mutatja be a budapesti és országos eseményeket, fókuszálva a nyugat-magyarországi helyzetre. A múzeum a kapcsolódó legfontosabb tényanyagokat és dokumentumokat, többek között több száz képet, plakátokat gyűjtötte egybe. A tárlatban kiemelkedőnek számít a nyugat-magyarországi helyzet megfordításában kulcsszerepet játszó Prónay Pál hagyatéka. Ebben bronz mellszobor, párbajjegyzőkönyvek, bőr iratmappa, családi fotógyűjtemény is megtalálható. Szintén különlegesnek számít az 1919-es vörös terrort bemutató kiállítási rész is.

Trianon egyelőre megoldatlan, de nem megoldhatatlan feladat - fogalmazott Deák Ernő

- A Trianon Múzeum egyik fő küldetése hogy katalógusát adja a Magyarországot és a magyar nemzeti közösséget ért huszadik századi katasztrófa sorozatnak. A másik nagy vállalás ehhez kapcsolódva, hogy mindehhez hozzátegyük a kibontakozás lehetőségét. Azért van értelme megtalálni a saját múltunkat, hogy megfelelő cselekvőképességhez jussunk a jövőre nézve, egyénileg, településileg közösségileg, családilag és a nemzet nagy ügyeit tekintve egyaránt – fogalmazott Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány elnöke. Elmondta, a jelenlegi tárlat egy kiállítás sorozat második része, a harmadik esemény június 4-én a nemzeti összetartozás napján lesz, melyre egész napos rendezvénnyel készül a múzeum. A kiállítás megnyitóján közreműködött a Sepsibükszádi Fúvószenekar.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!