Kultúra

2017.02.12. 16:20

Müller Péter: "Visszajöttem egy halálból"

Lovas - Egy tűt sem lehetett leejteni a faluház nagytermében Müller Péter József Attila-díjas író előadásán, olyan sokan voltak rá kíváncsiak. A szervezők még egy külön termet is szabaddá tettek, hogy minél többen hallják a kiváló előadót. A népszerű íróval az előadás előtt beszélgettünk.

Szendi Péter

- Ez az előadás a lélek halhatatlanságáról szól; miből gondolja úgy, hogy a lélek halhatatlan?

- Meggyőződtem róla, átéltem. Visszajöttem egy halálból, és azóta az én életem egészen más. Ez számomra nem hit, nem könyvben olvastam, hanem valóban megtapasztaltam.

- Mennyiben lett más az élete?

- A halhatatlanság tudata, az az emberiségnek az ősélménye. Minden nagy költészet, irodalom, vallás erről szól, és az emberiség elmondhatatlan többsége még ma is ebben a hitben él. Más kérdés, hogy mennyi tapasztalat fűződik hozzá, és a legújabbkori, úgynevezett materializmus mennyire vakította el az embert.

- Beszél majd művésztársairól, példaképeiről. Kik ők is mit mond el róluk?

- Egyrészt, akiktől nagyon sokat kaptam, és akik hozzám hasonló élményt éltek át. Füst Milánról beszélek, a lélektan megalapítóiról, mint például Carl Gustav Jungról. Beszélek mindazon tanítómestereimről, akik a lélek halhatatlanságának bizonyosságában éltek. Azt mondhatnám, hogy nincs olyan jelentős író, aki ne lenne ennek tudatában, ez ugyanis az emberi lét alapja. Mindenki értetlenül áll a halál élménye előtt, elfogadni soha nem tudja, mert nem is lehet.

Müller Péter: – Visszajöttem egy halálból, és azóta az én életem egészen más. Ez számomra nem hit: valóban megtapasztaltam Fotó: Mátyás István

Nekem az volt a feladatom, hogy leírjam azt, amiről ritkán beszélek. Amikor 1956-ban ez a halálélmény élt, akkor hallottam egy hangot, hogy "vissza kell menned". Ekkor még nem tudtam, hogy mindez az én szellemi tanítómesterem hangja, akivel 1980-ban tudatosan találkoztam, a földi ember szintjén. Egy kapcsolat alakult ki közöttünk, ami a mai napig tart. Ennek a kapcsolatnak egy hatalmas közös munka lett az eredménye. Azok a művek, amelyeket én írtam, mind koprudukciók. Az ő segítségével írtam meg a könyveim zömét. Már a színdarabjaimnál is jelen volt, ihletet adott, és a mai napig így működünk.

Nem újdonság ez azok számára, akik mélyebben átgondolják a kereszténység őstörténetét. A Szentszellemel való kapcsolat a kereszténységnek a lényege. Mi ezt rossz fordításban Szentléleknek hívjuk. A vele való kapcsolat ennek a hitvilágnak a leglényegesebb része. Ilyen értelemben eltér azoktól a keleti tradícióktól, ahol ezt nem hangsúlyozzák, például a buddhizmus vagy a hinduizmus. Nem azt mondják, hogy ilyen nincs, csak azt, hogy élő mester taníthat élő tanítványt.

- Nemrégiben Aranyfonál címmel új könyve jelent meg. Mit lehet tudni erről a kötetről?

- Az aranyfonál összeköt bennünket a szellemi világgal. Az aranyfonál az, ami soha el nem szakadhat, mert összeköti a halandó embert a halhatatlan lelkülettel. Ha mindez elszakad, az azt jelenti, hogy az ember itthagyja a földi testét, a földi életét. De van ennek a szónak egy másik jelentése is. A másik emberhez is szálak fűznek, a másik emberrel is egy rejtélyes elektromos hálózat köt össze bennünket, de én ezt is aranyfonálnak nevezem.

- Ön azt vallja, hogy nincs halál, átutazók vagyunk ebben a válságban lévő földi világon. Lelke mélyén mindenki tudja, hogy halhatatlan, csak rá kell ébrednie?

- Én nem mondom azt, hogy nincs halál! Halál van, csak nem úgy, ahogy az ember elképzeli. Nem úgy, hogy minden megszűnik. Sok minden megszakad, sok mindennek vége lesz, de nem mindennek, és ez roppant lényeges különbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!