Kultúra

2015.08.08. 15:50

Mindenkinek van babája, Király sörnek nincsen párja! Sörplakát kiállítás nyílt a műemlékkönyvtárban

Zirc – Az apátsági sör bemutatójának alkalmából sörplakát kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárban az OSZK Kisnyomtatvány- és Plakáttárának gyűjteményéből, mely bepillantást enged a magyar sörfőzés történetének gazdagságába.

Müller Anikó Hanga

A rendezők ezzel tisztelegnek egy hagyomány, a zirci sörfőzés újraindítása előtt, tájékoztatta lapunkat Németh Gábor könyvtárvezető. A látványos, igényes anyag a II. világháborúig tárja a látogatók elé a három híres sörgyár – Dreher, Kőbánya, Nagykanizsa – és a kisebb sörfőzdék – Kőszeg, Mosonmagyaróvár – grafikailag igényesen megalkotott termékajánló plakátjait, de néhány képen kereskedők ajánlják a fogyasztók figyelmébe a nedűt.

„Ez az én szeretőm" hirdeti a Dreher sörplakát balról, jobbról a két fotón a nagykanizsai reklám, népi motívumokkal, előttük Németh Gábor, aki kutatta a helyi sörfőzés történetét is.

Érdekesség, hogy az ábrázolásban sok a magyaros motívum, népviselet. Németh Gábor a kiállítás összeállítása előtt kutatásokat folytatott a sörfőzés múltjáról, a helyi történésekről. Elmondta, a XIX. században gazdagabb volt a sörkultúra a mainál, a sörfogyasztás megelőzte a bor kedveltségét. A háború előtt sokféle sört főztek Magyarországon. A középkorban nincs nyoma a zirci kolostori sörfőzésnek, de a sziléziai Henrichauból érkező négy szerzetes kezdeményezésére 1735-ben már állt itt a sörfőzde.

A Kőbányai Polgári Serfőzde plakátjai, középen az igazi különlegességgel, a Szent István porter sörrel, jobbról Kunossy tervezte plakát, előttük Németh Gábor, aki kutatta a helyi sörfőzés történetét is.

Az apátságokban kereskedtek a sörrel, a bevételt a gazdaságok működtetésére, fejlesztésére fordították, így Zircen is, ahol már az első évben tizenháromezer liter sört érleltek, főztek és értékesítettek.  A szép kivitelű sörplakátok némelyikén tréfás, fogyasztásra buzdító feliratokat olvashatunk: Ez az én szeretőm, Mindenkinek van babája, Király sörnek nincsen párja, Boldog, aki issza. A válogatás a háború előtti hazai sörgyártásról is korhű ízelítőt ad. Az izgalmas, tartalmas, színes kiállítás szeptember 20-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!