Kultúra

2015.06.22. 12:55

A kilencéves Levente tanulságos állattörténetekkel tanít és szórakoztat

Állatok történeteivel szeretne tanulságokat átadni a gyerekeknek a kilenc és fél éves Matusz Levente. Az írás emellett egyben szórakozás és játékos tanulás is számára.

Kutasi Zsófia

A veszprémi Matusz Levente, a Kossuth Lajos iskola tanulója, matematika tagozatra jár. A harmadik osztály második félévében kezdett meséket írni. Történeteiben, melyek mindig csattanóval végződnek, az állatok kapnak főszerepet, akiket emberi tulajdonságokkal ruház fel. Levente fontosnak tartja, hogy legyen tanulsága a meséinek, mint mondta, szeretné, ha a gyerekek okulnának azokból. Nem csak írni, de nézni és olvasni is az ilyen típusú meséket szereti. A szókincsét folyamatosan fejleszti, szinte hobbijává vált, hogy ha olyan szavakat hall, amiket nem ért, akkor utánanéz azoknak az értelmező kéziszótárban, vagy az interneten.

A matematika szintén nagy kedvence egyelőre szinte minden terület iránt nyitott és érdeklődő. Havonta egy mesét ír, a leghosszabb hét oldalas, a többi rövidebb, öt oldal körüli volt. Amikor eszébe jut egy ötlet, hogy miről írjon, akkor édesanyja segít abban, hogy a történetek papírra, majd számítógépre kerüljenek.

- Azt nem tudjuk, mennyire tehetséges az írás terén Levente, de annak örülünk, hogy van kedve írni. Nagyon széles az érdeklődési köre, mindig figyel arra, hogy pontosan fogalmazzon az írás mellett beszéd közben is. Ennek köszönhetően nagy szókincse van a korosztályához képest – fogalmazott Matusz Péter, Levente édesapja.

A szülők meglepődve látták, Levente milyen ötletes szófordulatokat használ a meséiben és milyen kreatív az írás terén. Ötletet szinte bármiből merít, nem tervezi meg előre, miről ír. A tudományos-fantasztikus témák is érdeklik, legutóbbi meséje sci-fi ihletésű történet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!