Kultúra

2017.07.10. 10:59

Megelevenedő hadszínterek - Hadifesztivált rendeztek Tapolcán

Tapolca – Több, mint tízezer embert vonzott a hétvégi Hadifesztivál Tapolcára az egykori Csobánc Laktanyába.

Balogh Ákos

Több hónapos megfeszített munka eredményeként múlt hétvégén zajlott a Tapolcai Hadifesztivál a 8. Harckocsiezred Katonai Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A rendezvénnyel az egyesület célja bemutatni a különböző korok és nemzetek katonai eszközeit, felszereléseit, feleleveníteni és emlékezni a háborúk borzalmaira a hősi halált halt katonákra. – fogalmazott Vitárius György, az egyesület elnöke.

A mostani rendezvényen több mint húsz működőképes harcjármű, német szovjet, amerikai katonai világháborús és 70-es 80-as évek beli hagyományőrzők, Magyar Néphadsereg korabeli hagyományőrzők, egészségügyi szakkiállítás, mélységi felderítők szakmai kiállítása, tüzérségi gyűjtemény bemutatója, katonai felszereléseket gyűjtő magánszemélyek kiállításai, séta-harckocsikázás, vaklőszeres katonai fegyveres élménylövészet, airsoft játék és katonai börze várta az érdeklődőket, egész hétvégén.

Szombaton megelevenedett az 1980-as évek szovjet-afgán háborúja, hagyományőrzők élethűen felépített díszletek között mutatták be a konfliktusra jellemző aszimmetrikus hadviselés kegyetlenségét, gondolkodtatták el a háborúk és harcok valódi arcáról a nézősereget Magyarországon elsőként és egyedülálló módon, vasárnap pedig egy a Kárpátokban zajló 1944-es világháborús összecsapás helyszínévé vált a Csobánc Laktanya alakulótere.

A hőség ellenére, mindkét nap rengetegen látogattak el a nem mindennapos programsorozatra, összesen végül több mint tízezer látogató fordult meg a hadifesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!