Kultúra

2017.04.28. 14:13

Közösségi élmény és szakmai fejlődés - 9. Országos Angol Nyelvű Drámafesztivál Veszprémben

Veszprém – A játékos nyelvtanulás és készségek fejlesztése mellett igazi közösségi élményt nyújt a résztvevőknek a 9. Országos Angol Nyelvű Drámafesztivál Veszprémben, mely április 30-ig tart az Agórában.

Kutasi Zsófia

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban működő Amerikai Kuckó szervezésében elkezdődött a 9. Országos Angol Nyelvű Drámafesztivál Veszprémben az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban.

Fotó: Pesthy Márton

A három napos program során április 28-30. között 13 általános- és középiskolás, valamint felnőtt színjátszó csoport mutatkozik be. A változatos, angol nyelvű darabok között lesz Shakespeare dráma modern formában, több híres regény feldolgozása, a csoportok által írt darab, és még mesék is megelevenednek.

Fotó: Pesthy Márton

Katona László, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének egyetemi adjunktusa, alapító, szervező elmondta, az elmúlt kilenc év során a fesztivál kinőtte magát. A kezdetekben egynapos volt, majd fokozatosan bővült programokkal, időben és térben is nagyobb lett.

Fotó: Pesthy Márton

A Játékszínből indult a rendezvény, mára azonban nagyobb teret biztosító intézményt kellett keresniük a szervezőknek, így került az Agórába a program.

Fotó: Pesthy Márton

Idén lesz többek között drámaműhely diákoknak, csapatépítő tréning és számos foglalkozás. 2015-ig a résztvevők versenyeztek, 2016 óta mindenki kap díjat, értékes jutalmakat, szakértők a résztvevőkkel és a közönséggel a darabok után közösségi fórumon beszélik meg a tapasztalatokat.

Fotó: Pesthy Márton

Katona László kiemelte, a szakmai fejlődés mellett mindenki közösségi élménnyel is gazdagodik. Az amatőr színházi munka számos területen kamatoztatható; a nyelvtudás, az előadói képességek fejlesztése mellett olyan kompetenciákat is erősít, melyeket szinte minden szakma esetén érvényesíthetnek a diákok a jövőben.

Fotó: Pesthy Márton

Katona László elmondta, a célja az volt, hogy egy veszprémi tradíciót alapozzon meg. Egy kontinuumot álmodott meg a generációk között, így a rendezvénybe 2009-től középiskolásokat is bevontak, az egyetemisták mellett, végzett egykori színjátszós hallgatók is fellépnek, idén pedig általános iskolások is szerepelnek.

Fotó: Pesthy Márton

A rendezvény hatására elindult egy mozgalom az angolos színjátszók között, ehhez csatlakozott az Amerikai Kuckó főszervezőként, amely az amerikai nagykövetségen keresztül az anyagi és szakmai támogatás biztosítja.

Fotó: Pesthy Márton

- Céljaink közül kiemelten fontos az angol nyelvfejlesztés támogatása. Ezt igyekszünk megvalósítani minden programunkkal. A fesztivál teret biztosít, hogy a nyelvfejlesztést kreatív módon, játékosan, egyéb készségek fejlesztésével lehessen megvalósítani, egészen egyedi módja ez az angolul tanulásnak – nyilatkozta Falussy Boglárka, a veszprémi Amerika Kuckó igazgatója.

Fotó: Pesthy Márton

Idén több visszatérő és új csoport is érkezett, többek között Budapestről, Szegedről, Kecskemétről, Debrecenből, Szombathelyről, Csopakról és Mezőcsokonyáról. A szervezők szerint ez is azt mutatja, hogy van igény az angol nyelvű színjátszásra, és arra, hogy legyen egy platform, ahol mindezt megmutathatják. A terv, hogy a fesztivál nemzetközivé váljon, de továbbra is Veszprémben kapjon helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!