Kultúra

2017.07.17. 16:57

Kincsem, a magyar csoda

VESZPRÉM Sok történet kering megdöbbentő rekordokról, de ha egy magyar lóról szól, aki veretlenül fejezte be pályafutását, az megér egy könyvet.

Rieger Zsanett

Ezt a valóságon alapuló történetet dolgozza fel Szélesi Sándor Kincsem című művében. A főszereplő Blaskovich Ernő, akinek tápiószentmártoni birtokán született 1874-ben egy sárga kanca, akiről akkor még nem sejtette, hogy később úgy fogják hívni: „A magyar csoda". Az teszi letehetetlenné a könyvet, ahogy megmutatja, sok küzdelem, nehézség ellenére is képes győzelemre vinni Kincsemet. Nemcsak a korabeli grófok, bárók által indított lovak ellen kellett bizonyítania, hanem Blaskovich életébe váratlanul érkezett a szerelem. Nem volt egyszerű megnyernie Szabó Karolina, a Nemzeti Színház fiatal színésznőjének szívét.

Szellemes, pergő párbeszédek és hű korrajz jellemzi végig a művet. Szélesi Sándor pontosan és érzékletesen írja le a korabeli társadalmi viszonyokat, alapos ismeretekkel alátámasztva meséli el Kincsem, a magyar csoda és egy szerelem történetét. Bár akadtak ellenségei Blaskovich Ernőnek, és az sem segített neki bevallani szerelmét Karolina iránt, hogy a lány egy fejjel magasabb volt nála, ez nem állította meg abban, hogy Kincsem veretlenül hagyja abba pályafutását. Gyönyörű motívum, ahogy minden futam előtt feltűznek egy ibolyacsokrot a ló zablájára. A műben a Kincsem szó kettős értelmet kap: ugyanúgy jelöli a lovat, mint Karolinát, aki elnevezte a csodakancát. Ennek állít emléket a budapesti Kincsem Park.

A történetből film is készült Nagy Ervin főszereplésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!