Kultúra

2016.05.23. 14:40

Képalkotó közösség - Kiállítással ünnepelt a Bakony Fotóklub

Veszprém - Kiállítással és pályázattal ünnepelte megalakulásának ötvenötödik évfordulóját a Bakony Fotóklub.

Balla Emőke

A Bakony Fotóklub 1961-ben alakult 12 fotóamatőrrel. A létszám folyamatosan nőtt, a klubnak ma 25 fotós tagja van, húszan pártoló tagként vesznek részt a munkában.

A klub a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, legfőbb feladatának a fotográfia népszerűsítését tekinti, ismertette a klub alakulását Rébay Anett, a Városi Művelődési Központ igazgatóhelyettese. A Bakony Fotóklub megalapította a Pannónia Fotóművészeti Fórumot, mely a Dunántúl nyolc megyéjének fotósait fogja össze és a Királyi Régió Fotóbiennálét. Rendszeresen szervez szerzői esteket, saját fotógalériával is rendelkezik, ahol havonta más-más szerző mutatkozik be. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár olvasótermében bemutatott Hónap fotója a legsikeresebb alkotóknak és alkotásoknak ad szereplési lehetőséget. A klub tagjai évenként egy-egy témát közösen dolgoznak fel.

Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője (balról) Horváth Imrétől vette át a díszoklevelet
Fotó: Penovác Károly

Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője az elmúlt öt évet összegző köszöntőjében szólt arról, hogy a régi művelődési központból az újba költöztek. Eredmény, hogy együtt maradt és dolgozott a közösség, az alkotók pályázatokon mérettették meg magukat, munkáikat, a fenntartó biztosította a lehetőségeket. Az évforduló kapcsán házi pályázatot hirdettek; az elmúlt öt évben készült fotókkal lehetett pályázni. Huszonhárom szerző 115 képpel nevezett, a külső szakmai zsűri 19 alkotó 56 képét fogadta el. Első helyezést ért el Gyurom János Szúnyogvadász című képével, második lett Kovács András Mínusz 13 című fotójával, harmadik Guzmits Viktória Egyedül, Ladányi Tamás Holdkelte, Gaál Zoltán Game over, Hot present, Just catch és Mátyus Károly Nyári színek című munkáival. Különdíjat kapott a legtöbb pontot elért női pályázó, Garami Ágnes és a legtöbb pontot elért férfi pályázó, Gaál Zoltán.

A megnyitón Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (Mafosz) elnöke is köszöntötte az ünneplő klubot, és átadta a Mafosz díszoklevelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!