Kultúra

2016.06.19. 08:00

Kalandos nászút - Arany Zsuzsanna irodalomtörténész új kötetei az idei könyvhéten

Veszprém – A Vár Ucca Műhely kiadásában jelent meg Arany Zsuzsanna Desiré kalandjai - Nicolas Sztavrogin életrajza című regénye, az Irodalmi Jelen Kiadónál pedig az ő szerkesztésében látott napvilágot Harmos Ilona (Kosztolányi Dezsőné) Mme Chaglon üzletei - Egy divatszalon rejtelmei című könyve.

Balla Emőke

Ezzel egy időben folyamatosan publikálja az Alföldben a Kosztolányi-életrajz fejezeteit. Arany Zsuzsanna, a veszprémi származású irodalomtörténész a filológiai tevékenység mellett az esszé, a kritika, a novella és a regény műfajával is kísérletezik. Kedvenc témái közé tartozik a gonosz problémája, a szabadság kontra hatalom kérdésköre, valamint a kettősségek ábrázolása a művészetekben.

Kosztolányival 2004 óta foglalkozik. Korábban a kritikai kiadáshoz végzett forrásgyűjtést, készített bibliográfiákat, írt tanulmányokat. Negyedik éve dolgozik a tudományos életrajzon. Kosztolányiról ilyen jellegű életrajz még nem jelent meg, csak felesége regényesebb könyvéről tudunk, illetve monográfiákról, melyek főként a műveket elemzik.

Arany Zsuzsanna
Fotó: Penovác Károly

- Életrajzom újdonsága az lesz, hogy a kultúrtörténeti, eszme- és politikatörténeti háttér megrajzolására is vállalkozom benne. Menet közben azonban sok olyan izgalmas sztorit, kortárs beszámolót, kávéházi történetet olvastam a korabeli íróktól és újságíróktól, hogy magam is kedvet kaptam az anekdotázáshoz, a komoly munka mellett. Volt egy régebbi figurám, akit Dosztojevszkij egyik műve után Sztavroginnak neveztem el, s akit összepárosítottam a barátai által csak Desirének becézett Kosztolányival. Mivel az életrajzi kutatások során szerzett háttértudással írtam meg a regényt, így dokumentum és fikció keveréke lett, sok epizód valóban megtörtént Kosztolányival. A regényemben találhatók hivatkozások korabeli folyóiratokra, történelmi eseményekre (őszirózsás forradalom, Tanácsköztársaság) is, ám ezeket fiktív történetbe ágyazva írtam meg. Kosztolányi Dezsőn rajta maradt az apolitikus művész, illetve homo aestheticus kliséje, aki csak ír és nem politizál. A valóság azonban az, hogy újságíróként harcos vezércikkíró is volt. Sokan úgy tartják, Kosztolányi újságíró tevékenysége kevésbé lényeges a szépíróihoz képest, pedig ő publicistaként is zseniális volt, s minden műfajban – tudósítás, interjú, vezércikk – remekelt.

Arany Zsuzsannát nem csak Kosztolányi, de felesége, Harmos Ilona is érdekelte.- Kosztolányi kalandos magánéletének, illetve házasságának külön története van. A források alapján tudjuk, hogy nászútjukon, Párizsban, temetőket látogattak, illetve egy akkor divatos szórakozóhelyre, a Cabaret du Néant nevű morbid, dekadens, csontvázakkal kirakott bárba is eljutottak. De Kosztolányi elvitte feleségét a párizsi hullaházba is. Extrém volt tehát ez a kapcsolat, emiatt is kezdett érdekelni, milyen volt az a nő, aki mindebben partner lehetett. A Mme Chaglon üzletei utószavában a megismerkedésről is írok, és a szerelmi levelezésből idézek. Kosztolányi feleségéhez írt levelei ismertek, de Harmos válaszai nem, pedig utóbbiak is nagyon érdekesek, hisz szenvedélyes, szókimondó nőre vallanak. Például egyértelmű testi utalások is akadnak a levelezésben, a századfordulós, elegáns „félrebeszélés" helyett. Az idei két könyv után jövőre megjelenik Arany Zsuzsanna nagy Kosztolányi-életrajza is.

Címkék#könyvhét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!