Kultúra

2016.07.22. 16:09

Jó mesterek után szabadon

Pápa – Közel ötszáz képzőművészeti alkotása van már ifjú Fölnagy Tibornak, amelyből most nyolcat tekinthetnek meg az érdeklődők a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban (JMSZK).

Laskovics Márió

A hónap műtárgya rendezvénysorozat keretében július 11-től ifjú Fölnagy Tibor alkotásaiból látható válogatás a JMSZK földszinti előterében augusztus 5-ig. Illetve az emeleti térben is látható két műve a Képzőművészek nyári táborának zárókiállításán, ezeket augusztus 19-ig lehet megtekinteni. A festővel ezek kapcsán beszélgettünk életútjáról.

Fotó: Laskovics Márió

Ifjú Fölnagy Tibor 1978-ban született Pápán, az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában tanult, ahol rajztanára Borbély Lajos volt. Majd a Batthyány Lajos Szakközépiskola kereskedelmi tagozatán végzett. Mesterei Wéber József festőművész és Borbély Lajos művésztanár voltak. - Wéber József közel két évig foglalkozott velem, 2004-től tanított festeni. Ő szerettette meg velem a festést, bátorított engem. Kezdetben olajfestményeket festettem, majd megszerettem a pasztellkrétával való rajzolást is. Borbély tanár úr, Isten nyugosztalja, az általános iskolán kívül 2007-től közel nyolc évig, a haláláig, tanított engem a rajzolásra és a festésre. Borbély Lajos bácsi az egyvonalas mestere volt, engedélyével ezt a rajzolási technikát én is kipróbálhattam. A tanár úrral a városban szoktunk alkotni pasztellkrétával, általában régi, műemlék jellegű épületeket rajzoltunk. Télen viszont a Somogyi galériában folytattuk az alkotást, főképp csendéleteket és az ott kiállított szobrokat rajzoltuk. Ebből egy csendélet most szerepel a kiállításon is – idézte fel emlékeit mestereiről az alkotó.

- 2007-ben kapcsolódtam be a nyári pápai művésztelep munkájába, valamint a Tizenkettes Színkör művészklubnak is tagja vagyok. Később tagja lettem még az Elsősorban Pápai Városbarát Egyletnek is, mivel nagyon szeretem a szülővárosomat – meséli klubtagságairól, majd az eddigi kiállításairól számol be. - Első két önálló kiállításom Pápán volt a HEMO-ban (ma Huszár Közösségi Ház). 2008-ban megadta a sors, hogy Borbély Lajossal közösen állíthattam ki képeimet Mester és tanítvány címmel a farkasgyepűi faluházban. 2011-ben a 125 éves Ipartestület jubileumi iparos napja alkalmából a kiállításra 135 darab képet válogattam ki műveimből, ez volt eddig a legnagyobb kiállításom. Többször szerepeltek zsűrizett munkáim a Pápai Alkotók Tárlatán (Pápai ART), emellett társas kiállításaim is voltak már községekben. A Képzőművészeti Szabadegyetemen összesen kétszáz óra képzésen vettem részt. Továbbra is kedvtelésből, hobbi szinten alkotok, amikor kedvem tartja – mondta el ifjú Fölnagy Tibor.

Jelenlegi önálló kiállításán hat alkotását tekinthetjük meg. - A már említett csendéleten kívül látható a református templom, anno itt konfirmálkodtam. A nagyteveli templom szószékéről is van itt művem, ami egy korábbi nyári művésztelepen készült. A további három pedig az Ókollégiumot a Petőfi-házzal, a Korvin utcát és a Hollósy galériát ábrázolja. A Képzőművészek nyári táborának zárókiállításán két képem szerepel, az egyik a homokbödögei evangélikus gyülekezeti házat, a másik egy régi parasztházat ábrázol - árulta el mostani tárlatáról. - Főleg pasztellkrétával és olajjal festek csendéleteket, tájképeket, portrékat, most a külföldi nyaralás fotóit tervezem megfesteni – zárta a beszélgetést jövőbeli terveivel a festőművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!