Kultúra

2017.05.22. 17:10

Irodalmi vallomás a szeretet nyelvén - Szele György regényéről a KÉSZ-ben

Mintegy hat évtizednyi idegenbeni tartózkodás után öt éve tért haza szülővárosába, Szolnokra Szele György orvos. Itthon írta meg első regényét. A kötetről Marsall Ágnes újságíró, a könyv lektora és szerkesztője beszélgetett az íróval a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Veszprémi Csoportjának legutóbbi találkozóján.

Őrsi Ágnes

Legyen a vendég, a beszélgetés témája vagy valami más az apropó, bizton lehet szá-mítani arra, hogy a KÉSZ Veszprémi Csoportjának elnöke, Udvarhelyi Olivér minden alkalommal gondoskodik a havi rendezvény színvonaláról, fajsúlyosságáról. Ezúttal az Egy Széchenyi varázsa című történelmi regény írója, hazatelepült amerikás magyar volt a vendég. Bár hangsú-lyozottan íróként esett szó a szerzőről, nem mellékes Szele György orvosi hivatása sem, hiszen szakmájában is szolgálta ugyanazt a célt, amit első könyvével; harminc éve már, hogy Washington DC intenzív szakorvos vezetőjeként kardiológiai együttműködést épített a budapesti Szent Ferenc Kórház és két amerikai klinika között. Azt vallja, adni jobban boldogít, mint kapni, meg azt is, hogy céljaink elérésének egyetlen módja van: soha nem szabad feladni a hitet és a reményt.

Marsall Ágnes újságíró kérdezte a szerzőt, Szele Györgyöt. Jobbról a második Udvarhelyi Olivér, a KÉSZ veszprémi csoportjának elnöke, mellette Sinkovits Vitay András színművész
Fotó: Pesthy Márton

Minden szakember magánember is egyben, így születhetett meg a könyv, amely saját élményeket közvetít egy keserves korszakból: 1994 júniusától 1956 decemberének végéig. Arról szól, hogyan élte meg egy tizenhat évesen a fővárosba került fiú a nyilasok rém-uralmát, Budapest ostromát, a felszabadulást, a szovjethatalom térnyerését, a forradalom reményét, letörését és a kétségbeesést, ami százezreket késztetett a haza elhagyására, mert az élet minden körülmények között élni akar. Sinkovits Vitay András színművész olvasott fel részleteket a műből, amit benne bevallottan is a szeretet diktált; eredetileg angolul íródott, hogy a magyarul már kevéssé beszélő unokák is megismerhessék azokat az időket, a második kiadás pedig magyar nyelvű. Utóbbi a honfitársaknak szól, hogy ne csak angolul, magyarul is a szeretet nyelvén szóljon az igazságról a valótlanságokkal szemben, és érveljen a jóra született ember célja mellett; mindennek még egyszer nem szabad megismétlődnie. Tegyük hozzá: a Föld egyetlen pontján sem szabadna megismétlődnie. Fájdalom, a napi hírekből is kiderül, mennyire messze van ma még az emberiség ettől!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!