Kultúra

2015.12.01. 13:25

Hiánypótló néptáncfesztivál Homokbödögén

Homokbödöge - A zsúfolásig telt kultúrházban szépszámú érdeklődő, több mint száz fő volt kíváncsi az ötödik alkalommal megrendezett Kamara-néptáncfesztivál fellépőire.

Polgár Bettina

Bors Éva, a rendezvény egyik szervezője ismertette: a néptáncfesztivált 2010-ben hiánypótló célzattal indították útjára, mivel Veszprém megyében inkább az egyéni és a nagy csoportos versenyek kerültek előtérbe, ezáltal a kamaracsoportok háttérbe szorultak.

– A kamara kifejezés a néptáncban hat pár táncos előadását jelöli, ebben a műfajban minden résztvevőnek komoly szerep jut – hangsúlyozta a szervező.

Fotó: Gulyás Renáta

A folklórprogramon öt csapat lépett színpadra. Mivel idén nem érkezett gyermekcsoport a fesztiválra, felnőtt indulók mérték össze tánctudásukat, a produkciókat pedig háromtagú szakmai zsűri értékelte. Döntésük nyomán a dobogó legfelső fokán a Veszprém–Bakony Táncegyüttes végzett, a második helyet a győri Rába Táncegyüttes érdemelte ki, a budapesti Forgatós Kamara Néptáncegyüttes pedig harmadik lett. Emellett különdíjban részesült a Homokbödöge Táncegyüttes és a Dunántúl Népi Kommandó. A szakmai értékelést követően a fesztivál táncházzal folytatódott, valamint a rendezvény kísérőprogramjaként az érdeklődők tekeversenyen is részt vehettek. A néptáncfesztiválon Németh Dénes és zenekara szolgáltatta a talpalávalót, Kovács Gábor és párja pedig a mezőkeszüi táncokba nyújtottak betekintést.

Áldozó Péter, Homokbödöge polgármestere köszöntőjében kiemelte: a település vezetősége fontosnak tartja a kulturális programok pártolását. – Idén először segíthettünk a Bödögei komédiák fesztivál megszervezésében, valamint otthont adtunk a pápai és környékbeli festőművészek nyári alkotótáborának. Ez az elhivatottság a garancia arra, hogy a homokbödögei Kamara-néptáncfesztivál megrendezéséhez is igyekeztünk minden segítséget megadni – fogalmazott Áldozó Péter. A rendezvényt a helyi önkormányzat mellett az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!