Kultúra

2016.02.04. 15:44

Elkápráztatta a közönséget az illuzionista

Budapest - Harry Houdini magyar származású amerikai illuzionista - szó szerint varázslatos - életébe enged bepillantást az a kiállítás, mely a fővárosi Országos Széchenyi Könyvtárban látható.

Matolcsi Renáta

Houdini Weisz Erik néven született Budapesten 1874-ben, négyéves korában emigrált családjával az USA-ba, idén lesz kilencven éve, hogy elhunyt. Az erős, atletikus felépítésű fiatalember kimagasló eredményeket ért el úszó- és futóversenyeken, bokszmeccseken, egyszer az amerikai olimpiai csapat tagjává is jelölték. Ám őt inkább a trükkök érdekelték, bátyja, Theodore is sikeres bűvészkarriert futott be. A Houdini nevet példaképe, Jean Eugene Robert Houdin után vette fel, egy i betűt hozzátéve a francia bűvész nevéhez.

Harry Houdini élete és mutatványai máig érdeklik az embereket. A kiállításon számos eredeti relikvia látható, valamint az életrajzi filmhez készített díszletkellékek

A kiállításon számos eredeti relikvia látható, valamint több olyan díszletkellék, melyet a 2014-es, Houdiniről szóló filmhez készítettek.

Weisz Eriket a trükkök érdekelték

- A kiállított tárgyak mindegyike különös misztikumot hordoz. Ezek nem csupán hétköznapi tárgyak, hanem olyan egyedi és reprodukálhatatlan alkotások, amelyekkel történelmet írtak - mondta David Merlini, a magángyűjtemény gondozója. A magyar illuzionista a kiállítás megnyitóján be is mutatta Houdini egyik híres számát, a kényszerzubbonyból való szabadulást. A zubbony eredetije a tárlat egyik értékes darabja.

Egy Houdini-mutatvány tanúsítványa az Országos Széchenyi Könyvtárban

A látogatókban jó néhány tárgy láttán felmerül a kérdés: ezt a trükköt vajon hogy csinálta? Feleségével, Bess-szel jegyezte az Átváltozás című mutatványt, mely az utazóládába zárt személy és partnernője közti villámgyors helycserén alapult. Másik híres szabadulószámában Houdini egy óriás tejeskannába záratta be magát, amit vízzel árasztottak el és lelakatoltak.

Világszerte imádta elkápráztatni a nézőket vakmerő mutatványaival, nem hiába tartják őt minden idők legnagyobb szabadulóművészének. Plakátok, kézzel írott levél, kiadványok és néhány általa használt bilincs - például egy dupla záras bokabilincs - is látható a tárlaton.

Egy duplazáras bokabilincs. Több Houdini által használt kellék látható a kiállításon

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!