Kultúra

2017.04.30. 08:15

Dalkörök találkozója Fajszon

Szinte minden német önkormányzat, szinte minden kórus, vagy tánccsoport súlyt helyez arra, hogy valamilyen módon a saját megörökölt hagyományát élőben bemutassa.

Molnár Sándor

Az Úrkúti Asszonykórust és a Hárskúti Német Nemzetiségi Dalkört hívta vendégségbe a helyi Német Nemzetiségi Dalkör. A találkozóra első ízben került sor Fajszon, de a házigazdák szeretnének hagyományt teremteni a dalos összejövetelből. A céljuk az, hogy a dalkörök jobban megismerjék egymást – mondta el Fertig Józsefné a Veszprémfajszi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

A köszöntőket követően a csoportok egy-egy dalcsokorral léptek színpadra a helyi művelődési házban.

– Minden ilyen találkozónak örülünk, már csak azért is, mert egyrészt közösen énekelhetünk, másrészt össze tudjuk hasonlítani az énekstílusainkat. Illetve, ha sikerül találni olyan éneket, amit egyik-másik csapat még nem ismer, akkor azt meg tudjuk tanulni – mondta el Heilig Ferenc a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke, aki az úrkútiakat kísérte tangóharmonikával a fellépés során. Elmesélte azt is, hogy legény korában rengeteget járt Fajszra bálokba, ezért sokakat ismer itt. Abban az időben még sokan beszéltek svábul a településen.

Szólt arról is, hogy az Úrkúti Asszonykórus 1974-ben kezdte el gyűjteni az énekeit. Sárkány Pálné tanárnő tanította meg a dalokat és visszahozta a háromszólamú éneklést a faluba a kóruson keresztül.

– A megyei német önkormányzat elnökeként járom a környéket és korábban az országot is. Ha arra gondolok, hogy honnan indultunk el a 80-as években, akkor ez egy nagy előrelépés, és nagy öröm. Szinte minden német önkormányzat, szinte minden kórus, vagy tánccsoport súlyt helyez arra, hogy valamilyen módon a saját megörökölt hagyományát élőben bemutassa. Ez a kezdeményezés nekem azért szimpatikus, mert a fellépés után lehet egy kicsit közösen beszélgetni. Annak örülnék még, ha nem csak az én generációmat, hanem a jóval fiatalabbakat is itt láthatnám – tette még hozzá Heilig Ferenc.

A kapcsolatot már korábban is ápoltuk a fajsziakkal, a nyugdíjas klubbal. Örömmel jöttünk, a négy év szünet után tavaly újjáalakult énekkarunkkal. Új karvezetőnk és új harmonikásunk van, akik fiatalok és örülünk, hogy sikerült őket megtalálni– mondta el Heblinger Józsefné a Hárskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A fellépést követően vacsorával vendégelték meg a fajszi asszonyok a fellépőket, majd beszélgetéssel folytatódott a hagyományteremtőnek szánt, jó hangulatú találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!