Kultúra

2015.11.19. 17:50

A szépség vonzásában: Rippl Rónai - A művész munkásságának jeles korszakait bemutató kiállítás nyílt

Veszprém – Rippl-Rónai vitathatatlanul a magyar művészet külföldön is legelismertebb alakja, a modern polgárság, a nagyváros levegőjét hozta el egykor Párizsból hazánkba – fogalmazott Géger Melinda művészettörténész A szépség vonzásában – Rippl-Rónai József világa című kiállítás kurátora a tárlat megnyitóján a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

Kutasi Zsófia

Géger Melinda Rippl-Rónai jelentőségéről, munkásságáról beszélt a megnyitón.  A tárlat a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének eredményeként jött létre. A két intézmény cserekiállításának köszönhetően Veszprémben Rippl-Rónai József, Kaposvárott pedig Egry József műveit tekintheti meg a közönség. Veszprémben jelenleg a kaposvári Rippl-Rónai- villából származó negyven alkotás mutatja be a művész munkásságának jeles korszakait. A megnyitón Porga Gyula polgármester méltatta a kezdeményezést. Kiemelte, nem evidencia ez a fajta együttműködés, a magyar kultúra azért is erős, mert a vidék kultúrájából áll össze.

Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere elmondta, céljuk, hogy őrizzék és ápolják Rippl-Rónai család hagyatékát.  S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója hangsúlyozta, a cél, hogy felhívják a figyelmet az értékekre, és lehetőséget adjanak ahhoz, hogy a kvalitásos műtárgyakat minél többen megtekinthessék.

Ábrahám Levente, a kaposvári Ripll-Rónai Múzeum igazgatója a megnyitón beszélt arról, hogyan jött létre a gyűjtemény. A kiállítás megtekinthető 2016. február 28-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!