Kultúra

2017.08.22. 15:10

Lovak a művészetben - A világ számos pontjáról érkeztek alkotók a műhelyprogramra

A Ló és Művészet kutatóműhely programsorozata azok számára indult, akik a művészetet és a lovas kultúrát egyszerre szeretnék tanulmányozni. Elsősorban olyan képzőművészeket, művészeti kutatókat várnak, akiket érdekelnek a lovak és azok helyei a művészetben. Most is egy ilyen nemzetközi kiállítást rendeztek.

Szendi Péter

Az első Ló és művészet programot 2015 augusztusában rendezték tíz művésszel. Kilenc ország művészei különféle művészeti területekről érkeztek, mint például a képzőművészet, a design és a kortárs tánc.

- Idén harmadik alkalommal szerveztük meg a rendezvényt a településen. Az előző években más jellegű programok voltak. Ez volt az első alkalom, hogy úgynevezett sokszorosító grafikai műhelyt csináltunk, meghívott, nemzetközi művészekkel, akik a világ számos pontjáról érkeztek, például India, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Szlovénia, Svájc, Svédország és Magyarország - kezdte a kiállítás ismertetését Veszely Beáta képzőművész, művészeti kutató, aki megnyitotta a tárlatot is.

Csoportkép a művészekről, akik a világ számos pontjáról érkeztek. Fekete ruhában Veszely Beáta képzőművész, művészeti kutató, mellette férje, Szmrecsányi Márton és Arabell, a ló
Fotó: Konkoly Merse

A kiállított anyagok rézkarcból, valamint monotípiákból készültek, melyeknek központi témája a ló és az ember kapcsolata. A régi eljárásokat ötvözték modern kortárs megoldásokkal is. Kuriózumnak számított, hogy a megnyitón egy élő lovat is bevittek a kiállító terembe, és róla is készítettek lenyomatott. A ló testét vörös, agyagos iszappal bevonták, ami kellemes érzés volt az állatnak. Ez a hűvös anyag jólesett a testének a nagy nyári melegben. Erre nagy fehér anyagot borítottak, és ezt a leplet is kiállították. Ez a lenyomat egyfajta improvizálás volt, mely közös munkája a művészeti csoportnak.

A tárlatot megelőzte egy intenzív kéthetes kurzus, melynek fontos része volt az elméleti oktatás mellett a művészeti- és lovas gyakorlat is. A kiindulópont az volt, hogy a lovaglás művészet. A meghívottaknak természetesen mindennapos kapcsolata volt a lovakkal, tehát nem fotók vagy digitális képek után dolgoztak, hanem az adott élethelyzetben. A programban résztvevő művészek jurtában laktak és lovasíjászatot is tanultak, ráadásul mindennap lovagolhattak, hogy még közelebb érezhessék magukhoz az állatokat.

- Az érdeklődés óriási volt, és a program sikerére való tekintettel úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a kezdeményezést azzal a céllal, hogy elmélyítsük azt. Terveink szerint évente rendszeresen, különféle tematikákkal megrendezzük a Ló és művészet kutatóprogramot. Célunk elsősorban, hogy mind a keleti, mind a nyugati hagyományokból építkező művészeti folyamatoknak teret adjunk, és kapcsolatot teremtsünk a programunkon keresztül olyan magyar és nemzetközi művészek között, akik kutató munkánkhoz csatlakozni szeretnének.

A programot ketten a férjemmel, Szmrecsányi Mártonnal vezettük, és meghívásunkra a grafikai műhelyt megtisztelte jelenlétével Mark Ritchie, a Wyoming-i Művészeti Egyetem professzora - zárta gondolatait Veszely Beáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!