Kultúra

2017.02.13. 21:05

Történetek egy sötét korból

Pápa - Usztics Mátyás, a népszerű színész, rendező, író az utóbbi években többször is megfordult Pápán, ezúttal a legújabb, fikciós elemekkel átszőtt történelmi könyvét és egy barátját hozta el a városba, a Polgári Kör meghívására.

Laskovics Márió

A Pápa és Térsége Ipartestület székházában tartott összejövetelen Usztics Mátyás az 1950-es évekről írt Árulás című könyvét ismertette a szép számban megjelent érdeklődőknek. A rendezvény Dancs Ferencnek, a Pápai Polgári Kör elnökének köszöntőjével és Kincses Lász-ló szavalatával indult, majd Usztics Mátyás bemutatta meglepetésvendégét, Fazekas Lajos rendezőt, operatőrt, és kettejük 1977 óta tartó barátságát.

Fazekas Lajos több magyar film mellett a Kisváros című televíziós sorozat 144 epizódját is rendezte. Négy évvel ezelőtt Usztics Mátyással együtt forgatták Pápán a Végzős kezdők című filmsorozat első két epizódját, aminek ő volt a vezető operatőre. A mostani rendezvény folyamán pedig az ismert színművész autentikus felolvasását sem nélkülöző könyvismertetését dirigálta.

Dancs Ferenc, Usztics Mátyás és Fazekas Lajos (balról jobbra)

- Az ötvenes évek a közelmúlt történetének egy nagyon érzékeny, nehezen emészthető és máig ki nem tárgyalt szakasza Államvédelmi Osztállyal (ÁVO), kitelepítéssel, körömletépéssel, erőszakkal, elüldözéssel, a forradalom után elmenekülő közel 300 ezer magyar emberrel, akik a tehetségüket itthon is kamatoztathatták volna.

Tehát egy újkori kirajzás, amely gyógyíthatatlan sebeket ütött családokon, nemzetségeken, barátokon, szomszédokon. A történelemtanárok is bajban vannak, hogy melyik tankönyv az érvényes, meddig mehetnek bele a történtek taglalásába. A történelmi fikciós regényemben a családom történetét is feldolgozom. Valójában egy triptichonról, három regényről van szó. Mindhárom más stílusban, más nyelvezettel íródott.

Az első egy, a román határ melletti kis nyírségi faluban játszódik, a másodikban egy vidéki magánszínház 1948-50-es eseményeit olvashatjuk. A történet szerint Shakespeare III. Richárd című darabját próbálják, amiben a hatalom megragadásának és megőrzésének kegyetlen, gyilkos, realista történetei elevenednek meg, és a rendező napi példákat hoz a színészeket instruálva. Feljelentik, az ÁVO-ra kerül, és onnan egyenes út vezet a börtönbe, vádirat nélkül.

A Pápai Polgári Kör legutóbbi összejövetele, melyre sokan ellátogattak

A harmadik történet egy budapesti katonai büntetés-végrehajtási intézetben játszódik. Itt felbukkan az előző részben elítélt férfi, az első történet határőrparancsnoka pedig már mint ÁVO-s tiszt, kihallgató jelenik meg. Az egyéni sorsokban óriási változások történnek, és a történelmi időn kívül néhány szereplő átjárhatósága is összeköti a regényeket - számolt be legújabb könyvéről Usztics
Mátyás.

A könyv megírása előtti kutatásaival kapcsolatban a szerző elárulta: sok barátja, például levéltárosok, a szülőfaluja plébánosa, valamint az első világháborút megjárt hős édesapja rokonai és egykori osztálytársai segítettek neki, a velük folytatott beszélgetésekből nyert valós adatokat, információkat a korról. Mint mondta, amellett, hogy hangoskönyv is készül az Árulásból, a kiadó kérésére mindhárom történet folytatódik 1952-től 1956-ig. Azonban Usztics Mátyás egyelőre nem tudja, mikor jut ideje a folytatások megírására.

- A Nemzeti Kamara Színház alapító igazgatójaként sok kötelességem van, a regény-írás csak utána jöhet. Ugyanakkor ígéretes időszak előtt állok, mert a tavasz, a nyár kedvez igazán a munkámnak. Szeretek korán kitelepülni a szabadba. Szerencsére a környezetem hagy dolgozni - fűzte hozzá a Pilisben élő művész.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!