Kultúra

2017.01.30. 18:38

Varázslatos mini épületek

Veszprém – Türelem, térlátás, kézügyesség, megfelelő szerszámok, rétegelt lemez, ragasztó és csiszolópapír kell a hozzá. Nem árt, ha van egy kis műhely, lakásban ne dolgozzunk– vallja Kukoda Árpád.

Molnár Sándor

A ma már nyugdíjas, eredetileg rádió -TV műszerész, régebben is szerette a háromdimenziós kirakójátékokat. Eleinte ő is boltban vásárolta a papírból összeállítható csodákat. Mint sokan mások, az Országházat is kirakta. Öt évvel ezelőtt, ebből a szenvedélyből alakult ki ez a hobbi. Kukoda Árpád a szabadidejét tölti el így hasznosan, és közben, amíg adatokat gyűjt az épületekről- tanul is.

Fotó : Molnár Sándor

Kezdetben azoknak a nevezetességeknek készítette el a makettjét, amelyeket élőben is látott. Rómában, New Yorkban, Párizsban járt már és természetesen azokat az ismert magyar épületeket is személyesen körbejárta, amelyeket megépített. A pisai ferdetoronynál viszont nem járt. A zirci születésű makettező elkészítette a zirci bazilika makettjét, és szerepel a kiállításon a veszprémi Tűztorony mini változata is.

Fotó : Molnár Sándor

Később már ötletszerűen választott témát, de a rendelkezésre álló adatok is fontos szerepet játszanak a döntésnél. Rengeteg információra, alaprajzokra, méretekre és fotókra van szükség. A számítástechnikát is felhasználja Árpád a tervezési szakaszban. Ha elérhető egy olyan, háromdimenziós grafika egy adott épületről, amely virtuálisan szétszedhető, akkor az nagy segítséget nyújt a méretezésnél. A méretarány kiválasztásánál pedig az a döntő érv, hogy mekkorában mutatna jól – tudom meg a makettezőtől.

Fotó : Molnár Sándor

A három milliméter vastag rétegelt lemezt, szerkesztés után, gépi fonalfűrésszel vágja méretre. A New York-i felhőkarcolón 3640 ablak van. Ezeket egyesével kellett a felrajzolás után kifúrni, majd fonalfűrésszel körbevágni. Ezek után talán nem meglepő, hogy egy-egy makett két-, illetve a bonyolultabbak három hónapig is készülnek.

Fotó : Molnár Sándor

Készített már a Somlóra taposó kutat, és a Rózsa úti Általános Iskolának is megépítette a makett változatát az iskola jubileumára. Jelenleg a szegedi dóm miniatűr változatán dolgozik.

A Kukoda Árpád munkáiból összeállított kiállítás február 28-ig látható az EKMK Március 15. úti könyvtárában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!