2016.03.02. 15:19
Termelők és portékáik a fényképeken
Veszprém - Megyei gazdák tevékenységét és termékeit bemutató fotókiállítás nyílt a Pannon Egyetemen.
A Csalán egyesület kiállításán Babják Tamás fotóin a helyi termékek - méz, mandula, káposzta - mellett a pelyválás folyamatát is megismerhetik az érdeklődők.
Farády Tamás és Kruppa-Jakab Éva bakonyi népdalokat adott elő
Fotó: Tál Dominik (Egyetemünk)
Papp Sándor professzor megnyitójában elmondta, a huszadik század második felében megváltozott az ember természethez való viszonya. Évente mintegy 100 ezer millió tonna nyersanyagot és energiahordozót termelnek ki a természetből, és ezek jelentős része még ugyanabban az évben visszajut hulladékként a természeti környezetbe. Az iparszerűvé vált mezőgazdaság többnyire nem környezetkímélő, és emiatt gyakran nem is veszélytelen a fogyasztókra, emelte ki a professzor, aki szerint a kiállításon bemutatott termékek és termelők bizonyítják, lehetséges olyan termékeket előállítani, amelyek biztonságosak és követhető a szállítási útjuk. Papp Sándor hozzátette, a tárlat ezért jelképes, hiszen azt szimbolizálja, hogy léteznek a magát korlátlan hatalmúnak képzelő mezőgazdasági eljárásnak alternatívái.
A megnyitón közreműködött Kruppa-Jakab Éva és Farády Tamás.