Kultúra

2016.02.21. 18:51

Erdélyi nagyságok nyomában

Várpalota – Felolvasóesttel emlékeztek a hétvégén a tizenkilenc évvel ezelőtt elhunyt Wass Albertre és az Erdélyi Helikon íróira a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai Jobbik ifjúsági tagozata második alkalommal szervezte meg felolvasóestjét a városi könyvtárban. A rendezvény alapvető célja, hogy helyben is erősítsük Wass Albert kultuszát, mondta el köszöntőjében Galambos István önkormányzati képviselő.

Galambos István (jobbra) szerint szükség van Wass Albert kultuszának erősítésére. Mellette Bite Zoltán Fotó: a szerző

A párt helyi elnöke kiemelte, ugyan az utóbbi időben jó irányba mozdultak el ezek a folyamatok, ám „teljes mértékben sem a közoktatásban, sem a közkultúrában nem sikerült megfelelően rehabilitálni az erdélyi származású írót”.

Idén is Gágó Zsolt énekelt az alkalomhoz illő dalokat az irodalmi esten

Az irodalmi esten ott volt Kepli Lajos országgyűlési képviselő is, aki szintén méltatta az erdélyi emberek lelkivilágát, s az erdélyi tájak gyönyörűségét megíró Wass Albertet, valamint a hagyománnyá érett helyi kezdeményezést.

Az Erdélyi Helikon történetét Bite Zoltán jóvoltából ismerhette meg a közönség

A városi könyvtárban mintegy húsz érdeklődő előtt megtartott esten az 1998. február 17-én elhunyt író életútjára, illetve az Erdélyi Helikon irodalmi folyóirat köré szerveződött írói csoportosulásra épült a műsor. A folyóirat történetét Bite Zoltán jóvoltából ismerhette meg a közönség, közben pedig Wass Albert, Dsida Jenő vagy épp Tamási Áron műveiből olvastak fel a megjelentek. A tavalyi programhoz hasonlóan ezúttal is Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke énekelt az alkalomhoz illő dalokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!