Kultúra

2015.07.12. 16:48

Zene, népi tánc és csuhé a kiscsőszi Pajtafesztiválon

Kiscsősz - Népi iparművészek mutatták be mesterségüket a hétvégén. A Pajtafesztivál szombati főzőversenyén szürkemarha húsából készültek az ételek. Délutántól a zenéé és táncé volt a főszerep. Mindkét napon nagy érdeklődés kísérte a programokat.

Tisler Anna

Cimbi udvarába a csabrendeki Bardon Réka csuhéból készült tárgyakat vitt, és egy válltáska készítését mutatta be az érdeklődőknek. A bakonyszombathelyi Bata Józsefnének elmondta, a csuhét be kell vizezni, hogy dolgozni lehessen vele.

Színpaddá vált az úttest a Pajtafesztiválon. A Sümeg Táncegyüttes pénteken mutatkozott be(Fotó: Tisler Anna)

Bata Józsefnétől megtudtuk, ismerősei öt éve a fesztivál vendégei, ő idén először jár itt. Tetszenek neki a programok. A bodorfai Kardos Róbert régi résztvevő, idén egy padot díszített népi motívumokkal. A pad Kiscsőszön marad, így máskor is használható. Csík Tamás a tűzi kovácsok mesterségét mutatta be.

A falu szélén a kiscsőszi hétpróbán a csoportok feledésbe merült népi játékokban vettek részt. Igazi erőpróba volt az a feladat, amelyben a csapat legerősebb két tagja egy-egy társát a hátára vette, majd megfogták egymás kezét, amire egy harmadik versenyző ült fel, mindketten felemelték egyik lábukat és így álltak, amíg a versenybíró lassan ötig számolt.

A Vöröskereszt a gyerekeknek felállította a Fanyűvő játszóházat. A fából készült népi játékok Cimbi udvarába vonzották a kisgyerekeket. A Nemzeti Művelődési Intézet Magyarország kulturális értékeit mutatta be a vásártéren. A Fláre Beás zenekar sátorban állította ki a cigányság használati tárgyait, népviseletét, hangszereit. Szombaton babos káposztát főztek, amelyből megkínálták az érdeklődőket. Este Cimbi diófája alatt adták elő műsorukat. A devecseri csoport a fesztivál állandó résztvevője.

A csabrendeki Bardon Réka a bakonyszombathelyi Bata Józsefnének mutatja a csuhé feldolgozását, a népi iparművész válltáskát készít  (Fotó: Tisler Anna)

A falu szélén, a fák alatt sokan sátoroztak, a fesztivál idejére ugyanis még a szomszédos településeken is minden szálláshely megtelt. A rendre a karakószörcsöki polgárőrök vigyáztak. Kovács Norbert ötletgazda a környező falvaknak is biztosított programot. Szombaton a külföldi néptáncegyüttesek Kertán mutatkoztak be. Sokan nézték meg a Montreali Bokréta Táncegyüttes, az Eleki Román Hagyományőrző Együttes és a Székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes műsorát. A helybeli lovasoktató, Topár Zsolt tanítványai karusszelbemutatót tartottak. Vasárnap délután a térségi népdalkörök találkoztak az iszkázi faluházban. A helyi nyugdíjasklub népdalköre is szerepelt a programban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!