Kultúra

2015.05.09. 13:03

Egri János egykori televíziós sportriporter, kvízmester gyűjteményéből nyílt kiállítás Veszprémben

Veszprém – A gyűjtemény nem választható el a gyűjtőtől, mondta Rockenbauer Zoltán művészettörténész az Egri János és Pogány Judit gyűjteményéből látható kiállítás szombat déli megnyitóján.

Balla Emőke

A Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben időről időre más-más magángyűjtemény mutatkozik be vendégként. Így láthattuk Veszprémben a Nudelmann-, a Práger- , a Konok Tamás-, és a Somlói Spengler-gyűjteményt is. Ebbe a sorba illeszkedik az Egri János és Pogány Judit gyűjteménye, mondta köszöntőjében Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója. Egri Jánosról nem sokan tudják, hogy kiváló műgyűjtő, azt viszont igen, hogy az 1960-as évektől sportriporterként, majd kvíz mesterként vált ismertté. Egri színes, sokoldalú személyiség, a televíziózás, a jégkorong  és a tenisz mellett egy kevésbé közismert szenvedélyét, a műgyűjtést mutatja be a mostani kiállítás. A Vass gyűjteményben Barcsay Jenő, Bartha László, Bortnyik Sándor, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Deim Pál, Gadányi Jenő, Gyarmathy Tihamér, Hencze Tamás, Járitz Józsa, Kádár Béla, Kassák Lajos, Kmetty János, Konok Tamás, Mattis Teutsch János, Max Bill, Nicolas Schöffer, Scheiber Hugó és Victor Vasarely munkái láthatók.

„Nem képeket, festményeket, hanem festőket, művészeket, rendkívüli embereket gyűjtöttem" – idézte Egri Jánost Rockenbauer Zoltán. A gyűjtő ismert ember, televíziós személyiségként sokat utazott,  sok emberrel találkozott, sokféle kapcsolatot alakított ki. Személyesen ismerte a XX. század második felének nagyhatású magyar képzőművészeit; gyűjteményében szinte kivétel nélkül olyan alkotók munkáit találjuk, akikkel személyes kapcsolatot, barátságot ápolt. Szerénység jellemző rá, eddig kiváló gyűjteményéről sem sokan tudtak. Szerénysége tiltja, hogy róla is legyen portré, noha Czóbel Béla alkotása  itt is megtalálható. A gyűjtemény nem választható el a gyűjtőtől; minden gyűjteményből lehet következtetni a gyűjtő ízlésére, világlátásra, beállítottságára. Egri János és felesége, Pogány Judit gyűjteménye szerteágazó,  a Vass gyűjteményben bemutatott tárlaton elsősorban a 20. századi konstruktív, az absztrakcióig eljutó irányzatok, a geometrikus absztrakt művek láthatók. Rockenbauer Zoltán művészettörténeti „előadásában" valamennyi irányzatot bemutatta a megnyitó közönségének, elemezte az olajjal és a szitanyomással készült műveket.

A megnyitón közreműködött a Gizella Nőikar, Borbásné Gazdag Gabriella vezényletével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!